<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83694" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Брънзалов...

След смъртта на 113 души в Германия: Няма никаква връзка с ваксината

12 Февруари 2021
0 2833

113 души са починали досега в Германия след ваксинация срещу коронавируса, но лекарите и учените са категорични: няма място за тревога, липсват каквито и да било данни, че във връзка с ваксинацията се е увеличил броят на смъртните случаи, пише Дойче веле. В петия си пореден доклад учените от института „Паул Ерлих“ най-подробно са проучили статистиката и са описали случаите на починали хора, които преди това са получили ваксина срещу Covid-19. За лаиците този документ от 19 страници е трудно разбираем. И човек се пита: Добре, тези 113 смъртни случая дават ли основание за тревога или не?

“Връзка няма”

Важно е всъщност друго число, смята вирусологът Томас Мертенс, председател на Постоянната комисия по имунизациите. 85 години – това е средната възраст на починалите. „Когато ваксинирате възрастова група, в която рискът от смърт чисто статистически е доста висок, няма нищо чудно някой да почине тъкмо в периода на ваксинирането“, казва експертът. Смъртта навярно няма никаква връзка с ваксината, но въпреки това учените внимателно проверяват всеки отделен случай.

В германската провинция Хесен една 91-годишна жена е починала например от сърдечна слабост. След ваксинацията положението ѝ било стабилно, но когато я върнали в стаята ѝ в дома за възрастни хора, състоянието ѝ рязко се влошило и тя починала още същия ден. Патологът Райнхард Детмайер направил аутопсия по изричното поръчение на прокуратурата, за да установи дали смъртта е причинена от ваксината. Патологът е категоричен, че връзка няма: „Смъртта е настъпила в резултат от инфаркт, предизвикан от тежко коронарно запушване“. Патологът не смята, че ваксинацията по някакъв начин е ускорила инфаркта: „В научната литература няма данни, че ваксинация може да предизвика сърдечен инфаркт. Покойната изходно е била сериозно застрашена от инфаркт“, казва още той.

Местният политик Волфганг Шустер незабавно информирал обществеността за обстоятелствата около смъртта на възрастната жена, за да не се надигнат необосновани страхове. „Смятам, че е правилно да има пълна прозрачност, защото тя е в основата на доверието“, казва Шустер. Той изпитва голямо облекчение, че смъртта на жената няма нищо общо с ваксината, защото в противен случай е можело да се стигне до временно спиране на ваксинациите.

Учените от института „Паул Ерлих“ установяват, че в 43 от общо 113-те смъртни случая конкретната причина за смъртта е безусловно установена: предишни хронични заболявания или друга инфекция.

В няколко домове за възрастни хора малко след ваксинациите бе регистрирано избухване на Covid-19. В един от тях починаха 18 души, за смъртни случаи сред вече ваксинирани възрастни хора се съобщава и от други домове. Смята се, че починалите за били заразени още преди ваксинацията или са се заразили непосредствено след нея. „Зараза непосредствено след ваксинацията е възможна, защото към този момент още няма пълна защита“, обяснява вирусоложката Улрике Процер и припомня, че през първите 14 дни след ваксинацията организмът тепърва изгражда имунната си памет.

Наистина ли ваксините причиняват смърт? Ето фактите

Учените са категорични: ваксината предпазва от смърт

От института „Паул Ерлих“ съобщават, че в общо 50 случая на смърт причините още не са напълно изяснени – най-вече поради невъзможността да се направи аутопсия, тъй като роднините не са съгласни. Но без аутопсия причините за смъртта не могат да се установят с пълна сигурност. А за да имат пълна сигурност, че ваксините са безопасни, учените си задават следния въпрос: имаме ли повишена смъртност в сравнение с обичайното и колко хора обикновено умират на тази възраст? За тази цел се сравнява обичайната смъртност при хора над 65-годишна възраст със смъртността сред ваксинирани хора над 65-годишна възраст.

„А това сравнение показва, че сред ваксинираните смъртността е дори по-ниска от очакваната“, казва вирусоложката Улрике Процер. Тя е категорична: след ваксинацията смъртността не се увеличава, поради което може да се каже, че ваксините нямат нищо общо с регистрираните смъртни случаи. Учените от института „Паул Ерлих“ също стигат до категорично заключение: до момента няма никакви данни за връзка между ваксинация и смърт. Тъкмо обратното: ваксината предпазва от смъртната опасност, която възниква при зараза с коронавируса.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции