Следва: Африканец ст...

Слонски земеровки се появиха отново в Африка, 50 години след изчезването на вида (видео и снимки)

19 Август 2020
0 1585

Мънички слонски земеровки бяха намерени отново в Африка, след като видът се смяташе за изчезнал през последните 50 години, пише BBC.

Въпреки гръмкото си наименование този малко познат вид бозайници е с размерите на полска мишка и наскоро негов представител бе намерен в Джибути по време на научна експедиция.

Познати са около 20 вида слонски земеровки, причислявани към насекомоядните бозайници, като всички те, с изключение на североафриканския скокливец са видове от Субсахарска Африка. Друго тяхно наименование е сенги.

Стивън Хърджит

Стивън Хърджит, изследовател в Университета на Дюк Лемур Център в Дърам, САЩ, и член на експедицията до Африканския рог през 2019 г., заяви, че е развълнуван от поставянето на вида “обратно на радара”.

“Не знаехме кой вид се среща в Джибути и когато видяхме характерната издърпана опашка, се спогледахме и знаехме, че сме намерили нещо специално.”

„За Джибути това е важно събитие, което подчертава голямото биоразнообразие на страната и региона и показва, че тук има възможности за нови научни изследвания“, каза той.

Екипът поставил повече от 1000 капана на 12 места, като е подхранвал капаните със смес от фъстъчено масло, овесени ядки и мая. Така учените са успели да хванаха едно от животинчетата в първия капан, който поставили в сухия скалист район на Джибути.

По време на експедицията те са могли да наблюдават общо 12 земеровки и да се сдобият с първите по рода си снимки и видеоклипове на живи сомалийски сенги за научна документация.

Сомалийските сенги са един от 25-те „най-търсени изгубени видове“ според благотворителната организация „Глобална защита на дивата природа“.

ДНК анализът показва, че сомалийските сенги са най-тясно свързани с други представители на вида, населяващи далечни територии в континента като Мароко и Южна Африка.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции