<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30382" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Службите предупреждават: "Ал Кайда" и "Ислямска държава" дебнат в социалните мрежи

04 Юни 2018
0 2184

"Ал Кайда" и "Ислямска държава" са в социалните мрежи. 19 хил. съобщения с екстремистко съдържание са изтрити от интернет миналата година по заявка на ГДБОП и други европейски полицейски служби, които си сътрудничат с Европол, става ясно от годишния отчет на МВР. 

Съобщенията са свалени от 53 отворени интернет платформи – социални мрежи, сайтове за видеосподеляне и др. Те са били публикувани на над 10 езика, съобщиха за "Сега" от ГДБОП. Публикациите са били достъпни за всички потребители. Сред изтритите няма на български език, а ГДБОП не разполага с информация за съпричастност на български граждани към публикациите, пропагандиращи насилие. Също така се отчита ръст на екстремистките публикации. В края на 2016 г. на страницата на Европол е посочено, че през изминалите 12 месеца са премахнати 11 хил. съобщения на 8 езика. 
 

 

Премахването на съобщения, които пропагандират насилие, се прави от специализирани звена в службите в различните страни. Тяхната работа се контролира от Европол. Запознати с технологията на премахването обясниха, че често се случва една полицейска служба да прави заявка заради съобщение, което е засякла. Тази заявка обаче се изпълнява от друга държава, тъй като сървърът със съобщението се намира на нейна територия. Например съобщението е засечено от българска служба, но действия по премахването му се правят от германска. 
 

Наблюдението за екстремистко съдържание се прави от специализирани звена, точки за достъп, във всяка национална полицейска служба. Техните действия се координират от звеното Internet Referral Unit в Европол (EU IRU). 
 

"По силата на споразумение с държавите членки EU IRU се фокусира върху сезиране за съдържание, публикувано от "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Идентифицираното екстремистко или терористично съдържание се посочва на платформите на социални медии, които действат в съответствие със собствените си правила за премахване на съдържание. Посочването на терористично и екстремистко онлайн съдържание на засегнатите онлайн доставчици на услуги не съдържа принудителен акт, решението за премахване на съдържанието се взема от доставчика на услугата. EU IRU не премахва съобщения, тъй като това не е част от правомощията му. В крайна сметка около 85% от посочените съобщения биват унищожавани", съобщиха от Европол. Оттам не отговориха каква част от заявките за премахване са направени от България, тъй като не дават данни за отделните държави. 
 

Последната голяма операция на специализираното звено бе в края на април. Тогава от Европол съобщиха, че са атакували "информационната агенция" на ИДИЛ Amaq News Agency. В операцията участваха службите на България, Белгия, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания и Канада. Според съобщението на Европол действията на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП са довели до "изземване на дигитални доказателства". Холандската полиция пък е иззела сървъри на ИДИЛ в Холандия. Такива са били иззети и в Канада, и САЩ. Тогава директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че акцията е направила пробойна в способността на ИДИЛ да разпространява пропаганда и да радикализира младите хора в Европа. 
 

Наблюдението на интернет пространството се извършва повече от 10 години, става ясно от отговора на ГДБОП. Още през 2007 г. в Европол е започнат проектът Check the Web, който впоследствие прераства в Специализирано звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание (EU IRU). То се съсредоточава върху отворени за всички онлайн платформи.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции