<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Посланикът н...

Служебният кабинет прави черен списък и къса връзките на държавата с Пеевски и Божков

05 Юни 2021
0 1299

Държавата къса всички възможни връзки с физически и юридически лица, свързани със санкционираните от САЩ Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Решението е на служебното правителство, съобщава “Свободна Европа”.

Кой е Магнитски и защо трябваше да умре

Стефан Янев, служебен премиер

Всички, които са свързани или работили с лицата и фирмите, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, ще бъдат вкарани в публичен списък. Целта е “да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите”, пише в съобщението на правителствена информационна служба, разпространено до медиите. Списъкът трябва да бъде изготвен от междуведомствена работна група в “спешен порядък”.

Списъкът ще се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП.

Прокуратурата също съобщи, че образува 6 отделни проверки за санкционираните от САЩ – Пеевски, Божков и Желязков, както и още трима българи, които получиха забрана да влизат на територията на Съединените щати.

В списъка на правителството ще бъдат включени:

  • Всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;
  • Всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години.
  • Всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

На ДАНС и НАП е възложено “да предприемат постоянни мерки”, за да установяват степента на свързаност на лица с Пеевски, Божков и Желязков.

Правителството реши министрите “да предприемат незабавни мерки”, за да може всички ведомства и фирми с държавно или общинско участие да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

Министър-председателят Стефан Янев свика за понеделник заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на тема “Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор “Сигурност” и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване”.

Източник: “Свободна Европа”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции