<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89321" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служебното п...

Служебният министър на икономиката: 1 милиард лева от ББР са отишли едва при 8 фирми (видео)

17 Май 2021
0 992

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Това каза той в ексклузивно в предаването „120 минути“ по bTV.

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани“, коментира Петков.

Премиерът уволни борда на директорите на ББР заради съмнителния кредит от 75 млн. лева

Според него и другите „не са случайни“.

“За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който се затруднява да се финансира отчасти от търговски банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 малки фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона лв. са дадени на тези фирми“, каза още служебният министър на икономиката.

Тази банка не е била 100% държавна собственост, каза още Петков. Той заяви, че сегашният Надзорен съвет ще бъде освободен.

„Как да направим ревизия за два месеца, как да сменим този надзорен съвет с хора с голям опит и професионалисти, които разбират от банкиране. Оказва се, че не е на 100% на българската държава. 99,9996% е, но 8 акции се държаха от търговска банка. Уставът казва, че понеже българската държава не е 100% собственик – ако иска министърът на икономиката на общо събрание да смени надзора, трябва да изчака до 3 месеца. Това прескача шанса на едно служебно правителство, да смени надзора. Намерихме писмо в Министерство на икономиката, в което тази търговска банка казва: „Ние искаме да дарим тези 8 акции – това не е част от нашия основен бизнес.” Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло. Това ни отвързва ръцете да направим одитите, които искаме и на общо събрание и да назначим хора, които да пазят обществения интерес. Искаме да ограничим устава така, че никой да не може да раздава 1 млрд. на 8 души“, каза още Петков.

Той коментира, че от 1 милиард и 400 милиона капитал близо милиард са наляти в едва 8 компании.

„Самата ББР – най-големият кредит, който е дала извън тези 8, е към Държавна консолидационна компания, а под нея стоят всички компании, които не са свързани с енергетиката“, посочи Петков.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции