<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Брънзалов...

Служители от затворени бизнеси протестират заради неполучени помощи пред Министерски съвет (видео и снимки)

24 Януари 2021
0 1147

Пред Министерски съвет тази неделя се събират на протест собственици, служители и самонаети лица, чиито бизнес е пострадал заради ограничителните мерки срещу Covid-19. Недоволството им е заради забавянето при изплащане на компенсациите, пише bTV.

Собственици на фирми, които спряха работа заради коронавируса, както и служители от затворени бизнеси изразиха своето негодувание, като залепиха на вратата на сградата на правителството с надписи „Оставка“ и „Къде са ни парите?“.

Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева.

Причината за протестната акция е забавянето на изплащанията на обезщетенията от 24 лева на ден за работници в бизнеси, които са затворили заради коронакризата. Демонстрантите изразяват своето недоволство от социалните мерки на правителството.

Протестът е подкрепен и от движението “Изправи се.БГ”.

Готвачът Иван Менчев заявява, че е един от малкото щастливи, които са получили първите 24 лева помощ за ноември, но сега ги е върнал на държавата, като ги е хвърлил пред Министерски съвет.

Ресторантьори отварят протестно заведенията си на 1 февруари: Ще ни застрелят ли?

Менчев не е получил никакво обезщетение за декември и по неговите думи това абсолютна подигравка с хората и труда им.

Друг протестиращ – Емануил Христов, казва, че вече има случаи, когато хора, получили обезщетение, сега са принудени да го върнат. Негова колежка е получила съобщение, че трябва да върне парите, които е получила, защото фирмата, в която работи, не е одобрена за помощта.

Социалното министерство призна, че има проблем със забавяне в изплащането 24-те лева на ден по програмата “Запази ме”, но то идва заради огромния обем работа, както и грешки в банковите сметки.

Ресторантьорите още не са получили компенсации, възможни са протестни отваряния на обекти (видео)

По данни на министерството близо 27 хиляди души чакат обезщетенията си.

В събота премиерът Бойко Борисов заяви, че от следващата седмица се очаква 116 милиона лева да се насочат към фирмите със спрял заради мерките бизнес. Те ще се изплащат от НАП, за да се избегне забавяне.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции