<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86611" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов крит...

Служител на УНСС подаде оставка в знак на протест срещу предизборна визита на Борисов в учебното заведение (снимки)

02 Април 2021
0 2266

Главният секретар по уеб комуникации в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Мартин Осиковски обяви, че подава оставка в знак на протест срещу превръщането на университета “в снимачна площадка за #ЖипкаTV”. Поводът е визита сутринта на премиера Бойко Борисов в УНСС, който провери как върви изграждането на новия корпус на учебното заведение.

Служител на УНСС подаде оставка в знак на протест срещу предизборна визита на Борисов в учебното заведение (снимки)

“Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на политическа партия ГЕРБ”, написа Осиковски в своя Facebook профил.

УНСС е на крачка от фалит?

Той припомня, че заради т.нар. “най-нов корпус” вече бивши министри на Борисов през 2019 година са докарали университета до безпрецедентна финансова и имиджова криза. През пролетта на 2019 година УНСС беше заплашен със запор на сметките си заради неиздължени суми от държавата към строителя на новата сграда. Тогава стана ясно, че парите за изграждането идват от европейската програма “Региони в растеж” (4.5 милиона лева) и държавния бюджет (7.5 милиона лева). Държавата обаче не изпълнява своята част от сделката и през 2018 г. изпълнението на проекта е спряно, а изпълнителят решава да си поиска дължимото за извършената до момента на спирането работа.

Бойко Борисов се зае лично с финансовите проблеми на УНСС (видео)

В крайна сметка премиерът Борисов се намеси и държавата отпусна обещаните пари, но за УНСС остана да намери 1.5 млн за допълнителните разходи по строежа и да покрие финансовите корекции, които са наложени заради нередности при усвояването на финансирането от 4.5 млн. лева по оперативна програма “Региони в растеж”.

“Днешните кадри от университетския двор в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентския съвет и университетското ръководство в зала “Тържествена” и при главния вход на УНСС с надписи “Бюлетина №28” и “За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет” са срамна страница в историята на тази институция, пише в поста си Осиковски.

С пълния текст на публикацията можете да се запознаете по-долу, а кадри от въпросната визита на премиера можете да си припомните във видето към материала.

Източник: Дневник

Видео и снимки: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции