<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85024" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България тря...

Сменяме левовете с евро от 1 януари 2024, предвижда Министерството на Финансите

08 Март 2021
0 3944

България смята, че може да стане пълноправен член на еврозоната и да приеме еврото като национална валута на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановление за създаването на Координационен съвет за подготовката ни за членството в еврозоната, качено в сайта на министерството на финансите, съобщава Клуб Z

На този етап датата е определена като “индикативна”, което означава, че към момента е само предположение. Все пак именно 1 януари на 2024 година отдавна е представяна като възможна дата за влизане, включително от гуверньора на БНБ Димитър Радев, както и от заместник-председателя на Европейската комисия Валдес Домбровскис. В същото време обаче представители на бизнеса и експерти изразяват съмнение, че страната ни ще успее да се вмести в този срок и дават хоризонт пред членството около 5-7 години от влизането ни в разменния механизъм ERM II. 

Euro

София успя да стане част от т.нар. “чакалня на еврозоната” на 10 юли миналата година. Правилата за влизането в общата европейска валута казват, че страната ни трябва да стои в чакалнята минимум две години, през което време трябва да се види как се държи левът, как страната ни изпълнява правилата за конвергенция и генерално да се прецени дали е готова да влезе без да създаде сътресения на собствения си пазар и на европейския. 

Приеха България в чакалнята на еврозоната

Одобрението за пълноправното членство се получава от Европейската централна банка и от Европейската комисия. След това обаче България трябва да получи “да” и от всички отделни членки на еврозоната. 

Проектът за постановление на МС предполага, че координационният съвет по присъединяването ще се състои главно от двама съпредседатели и членове – финансовия министър, който и да е той през това време, както и от управителя на БНБ – който и да е той през това време. 

Техни помощници ще са ръководителите на отделните експертни работни групи, които ще се занимават с различните категории, които трябва да изпълним, заместник-министър на външните работи, заместник-министър на правосъдието, както и на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция “Национална сигурност”, заместник-министър на транспорта, както и поне един член на политическия кабинет на министър-председателя. 

Според проекта до 30 юни тази година координационният съвет ще трябва да изработи Национален план за въвеждане на еврото, който да бъде представен на обществеността. Именно след това би трябвало да започне и същинската подготовка на страната ни. 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции