Следва: 216 са новите с...

Смъртните случаи от Covid-19 по света надхвърлиха 1 милион

29 Септември 2020
0 246

Броят на хората, починали от Covid-19 в глобален мащаб, надхвърли 1 милион, сочат данните на университета “Джон Хопкинс” в САЩ. Другата лоша вест е, че няма признаци смъртността в световен мащаб да се забавя, а инфекциите отново се увеличават в страни, за които се смяташе, че вече са овладели заразата, пише The Guardian.

Черната статистика от 1 милион жертви бе достигната рано сутринта във вторник, девет месеца след като властите в Китай за първи път официално проговориха за вируса, открит в град Ухан. Първата регистрирана смърт, на 61-годишен мъж в болница в града, настъпи 12 дни по-късно.

До момента има 1 000 555 смъртни случая от Covid-19, според последната актуализация на базата данни, която се основава на информация от Световната здравна организация, американските и европейските центрове за превенция и контрол на болестите и здравните власти на Китай, наред с други източници.

Но официалната цифра вероятно е занижена, каза в понеделник висш представител на Световната здравна организация.

„Ако не друго, докладваните понастоящем числа вероятно подценяват онези лица, които или са се заразили с Covid-19, или са починали от него“, посочи Майк Райън. И добави: „Когато броите нещо, не можете да го преброите перфектно.“

Повече от една пета от всички смъртни случаи са настъпили в САЩ – повече от всички страни в света взети заедно. Следват Бразилия с над 142 000 и Индия с повече от 95 000 смъртни случая. В момента Индия регистрира по най-много нови случаи на ден.

Смята се, че в много страни, включително Сирия и Иран, има оскъдни данни за смъртните случаи, било по политически причини, било поради липса на капацитет.

Източник: The Guardian

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции