<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87262" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В САЩ постави...

Смъртта на 20-годишен чернокож мъж предизвика нови протести и вандалски прояви в Минеаполис (видео)

12 Април 2021
0 950

Полицай простреля чернокож мъж на светофар в град Бруклин център, Минесота. Смъртта на двайсетгодишния Донте Райт предизвика протест сред гражданите на Минеаполис, пише Свободна Европа.

Според изявление на полицията в Бруклин център от 14 ч. в неделя, служители на реда са спрели неидентифициран мъж заради нарушение. След опит да го арестува, един от полицаите го прострелва. Няколко пресечки по-нататък автомобилът се сблъсква с друго превозно средство, като шофьорът умира на място. По-късно той е идентифициран.

“Екзекутираха брат ми посред бял ден”: гневът след смъртта на Джордж Флойд

Това се случи на няколко километра от съдебната зала, в която се води делото срещу Дерек Шовин. Той беше обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, който издъхна на 25 май 2020 г., докато бившият полицай натиска с коляно врата му.

Част от протестиращите заради убийството нахлуха в бизнес сграда, докато други вандализираха две полицейски коли. Силите на реда отвърнаха с гумени куршуми, като двама души бяха ранени. Кметът на града обяви полицейски час до 06:00 сутринта.

В разгара на пандемията в края на май САЩ се оказа арена на сблъсък, свързан на расовото неравенство. Напрежението започна в Минеаполис след убийството на Джордж Флойд от полицай. Последваха масови размирици и бунтове в няколко града в цялата страна, а протестите продължиха с месеци, въпреки спада на напрежението.

Източник: Свободна Европа

Видео: Guardian News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции