<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=62555" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фандъкова: Об...

Снимки от 1918 г. показват хора и котки с маски, заради пандемията от испански грип (снимки)

24 Април 2020
0 6850

Повече от 100 години след пандемията от испански грип, която зарази 500 милиона души и за която се смята, че е отнела живота на около 50 милиона, сравненията с настоящата пандемия от коронавируса са неочаквано близки, пише DailyMail.

Докато двете пандемии са все пак различни, мерките, които са били взети тогава и сега са доста сходни, като дори в 1918 година хората са отишли една стъпка по-напред – закичили са маски на пухкавите си домашни любимци – мярка, която жителите на щата Ню Йорк могат да взаимстват от предците си.

На 3 април бе обявено, че котките могат да разпространят коронавируса помежду си, а в четвъртък вече две домашни животни бяха тествани положително за Covid-19 в щата Ню Йорк. Засега не е потвърдено, че животните могат да заразят хората с коронавирус, но за собствениците на домашни любимци е важно да запазят живота и здравето на техните котки и кучета.

Може ли пандемията от испански грип през 1918 г. да ни научи на нещо? (снимки)

Архивни снимки от вестници от времето на испанския грип показват котки и кучета с маски за лице, поставени от стопаните им.

Днес предимно в страните от Азия се забелязват стопаните на кучета да разхождат любимците си снабдени със самоделни маски по примера на онези от 1918 година. Като изключим един рядък случай в Хонг Конг, при който две кучета са развили коронавирусна инфекция, вероятността именно кучета да се разболеят  от опасния вирус е много малка.

Съществуват множество различия между сегашната пандемия и тази на испанския грип от 1918 година. На първо място за отбелязване е развитието на медицината през последните 100 години. А не е маловажно и обстоятелството, че испанският грип пламва непосредствено след Първата световна война, което пречи на координираните усилия между страните за справяне със заразата.

Близо една трета от населението на света се е заразило с испанския грип и въпреки че настоящите очаквания не са да се достигнат подобни нива на разпространението на коронавируса, наблюдават се някои поразителни прилики в мерките за ограничаване на заразата.

Мерките за социално дистанциране като изолацията и карантинирането са били валидни тогава, валидни са и сега, за да се избегнат струпванията на много хора. Редовното и старателно миене на ръце е било актуално и тогава и, разбира се, носенето на предпазна маска за лице.

В някои щати в САЩ например, липсата на предпазна маска за лице на обществени места се е считала за нарушение на закона по онова време, което не е така сега. Кампании, провеждани от организацията на “Червения кръст” са осведомявали масово хората за ползата от носенето на маски за лице. Също така им е било препоръчвано сами да шият маските си, съчетавайки пластове от четири до шест слоя марля.

Вижте във видеото архивни кинокадри от цех за предпазни маски в САЩ от времето на пандемията с испански грип.

Източник: DailyMail

Снимки: EPA, Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции