<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70169" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СДВР: Има вер...

Снощните протести срещу правителството на Борисов обиколиха световните медии (снимки)

30 Юли 2020
0 18730

Протестите в България срещу правителството на Бойко Борисов, които продължават вече над 20 дни, не останаха незабелязани от чуждестранните медии. Напротив, демонстрациите получават сериозен отзвук по света.

Ето какво пишат.

New York Times и The Washington post:

“Хиляди души се събраха по улиците в цяла България в сряда за трета поредна седмица. Хората настояват за оставка на правителството и главния прокурор. В най-големия от седем години протест, властимащите са обвинени в това, че са в тясна връзка с мафията и отказват да се борят с корупцията, не реформират съдебната система и потискат свободата на словото. Президентът критикува премиера Бойко Борисов, както и главния прокурор.”

Чужди медии: Борисов се движи по ръба на бръснача

RFI и France24 :

“Българите протестират трета седмица срещу правителството. Протестите са из цялата страна. Освен оставка на правителството, протестиращите искат и оставка на главния прокурор Иван Гешев, който е свързван с влиятелни олигарси.

Протестиращите са предимно млади хора. А премиерът Борисов казва, че ще остане до края на мандата, който е през март 2021.

13 години след присъединяването си към ЕС, България е най-бедната страна в ЕС и най-податливата на корупция държава в съюза.”

Една неистина за протестите в България

Ruptly:

“Хиляди протестиращи се събраха на софиския площад „Независимост“, настоявайки за оставка на правителството. Хора с български знамена блокираха основни пътища в София, докато крещят лозунги против премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.”

Отзвук за снощния протест срещу властта имаше и в редица други медии по цял свят.

This image has an empty alt attribute; its file name is screenshot.11-1-1024x485.jpg

Tagesschau.de

“Протести в България „Отровното трио“ срещу Борисов. Корупция, злоупотреба с власт – но и абсурдна доставка на фурми. вместо дезинфектанти: българското правителство предоставя на своите критици повод да го атакуват.”

Zeit.de

“Протестите срещу правителството ескалират. В много български градове, хиляди отново излязоха на улиците. Премиерът Борисов продължава да отказва да подаде оставка.”

Le express.fr

“В София над 3000 души протестираха в продължение на няколко часа пред сградата на правителството, скандирайки “Мафия” и “Оставка”. Тринадесет години след присъединяването си към Европейския съюз, България е страната, която е най-засегната от корупция в ЕС, според неправителствената организация Transparency International.

Президентът Румен Радев е много критичен към консервативното правителство. Той го обвини в събота, че има „мафиотски характер“ и поиска оставката на премиера Бойко Борисов, която той отказва да подаде. Протестиращите в неделя пуснаха онлайн петиция с искане за напускането на Борисов от властта.”

Africa daily

“В самото начало полицията реагира с брутално насилие над млади хора. Властите бавно реагираха и отново провокираха емонстрантите. Но гневът на българите не е срещу полицията, а срещу управляващата партия.

Протестите стигнаха и до сградата на българската национална обществена телевизия. В последния си доклад „Репортери без граници“ потвърждава за трета поредна година, че България е на 111-то място по свобода на медиите, подчертавайки, че след като Емил Кошлуков беше избран за генерален директор, редакционната политика на националния телевизионен оператор се измести към проправителствена пропаганда.

Протестите в България са не само социални. Те са за основните демократични права – свободата на медиите и политическия плурализъм, за независимите държавни институции.”

СДВР: Има вероятност да се стигне до физически сблъсъци при блокадата на София (видео)

Междувременно и днешният ден започна с протест срещу кабинета. Още от сутринта са блокирани възлови пътни артерии в столицата, което затруднява движението в града.

На брифинг на СДВР по-рано униформените предупредиха, че заради блокадата са възможни и сблъсъци.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции