Следва: СДВР: Има вер...

Снощните протести срещу правителството на Борисов обиколиха световните медии (снимки)

30 Юли 2020
0 18719

Протестите в България срещу правителството на Бойко Борисов, които продължават вече над 20 дни, не останаха незабелязани от чуждестранните медии. Напротив, демонстрациите получават сериозен отзвук по света.

Ето какво пишат.

New York Times и The Washington post:

“Хиляди души се събраха по улиците в цяла България в сряда за трета поредна седмица. Хората настояват за оставка на правителството и главния прокурор. В най-големия от седем години протест, властимащите са обвинени в това, че са в тясна връзка с мафията и отказват да се борят с корупцията, не реформират съдебната система и потискат свободата на словото. Президентът критикува премиера Бойко Борисов, както и главния прокурор.”

Чужди медии: Борисов се движи по ръба на бръснача

RFI и France24 :

“Българите протестират трета седмица срещу правителството. Протестите са из цялата страна. Освен оставка на правителството, протестиращите искат и оставка на главния прокурор Иван Гешев, който е свързван с влиятелни олигарси.

Протестиращите са предимно млади хора. А премиерът Борисов казва, че ще остане до края на мандата, който е през март 2021.

13 години след присъединяването си към ЕС, България е най-бедната страна в ЕС и най-податливата на корупция държава в съюза.”

Една неистина за протестите в България

Ruptly:

“Хиляди протестиращи се събраха на софиския площад „Независимост“, настоявайки за оставка на правителството. Хора с български знамена блокираха основни пътища в София, докато крещят лозунги против премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.”

Отзвук за снощния протест срещу властта имаше и в редица други медии по цял свят.

This image has an empty alt attribute; its file name is screenshot.11-1-1024x485.jpg

Tagesschau.de

“Протести в България „Отровното трио“ срещу Борисов. Корупция, злоупотреба с власт – но и абсурдна доставка на фурми. вместо дезинфектанти: българското правителство предоставя на своите критици повод да го атакуват.”

Zeit.de

“Протестите срещу правителството ескалират. В много български градове, хиляди отново излязоха на улиците. Премиерът Борисов продължава да отказва да подаде оставка.”