<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78627" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Удължаване н...

Софиянци със симптоми на Covid-19 ще могат да си правят безплатни антигенни тестове

25 Ноември 2020
0 1395

Софиянци ще могат да правят в бившите поликлиники (ДКЦ-а) безплатни антигенни тестове за Covid-19, пълна кръвна картина, рентген на бял дроб и сърце, ако са насочени от личен лекар или имат вирусоподобни симптоми, пише Mediapool.

За целта здравната комисия към Столичния общински съвет взе решение в сряда да насочи 180 000 лева от бюджета на София към ДКЦ-ата, за да обезпечи финансово тези дейности. Всеки от работещите в Covid зоните към поликлиниките ще получава по 1000 лева, която ще идва от гласуваната сума. Сумата ще покрива разходите, направени от ДКЦ-а във времето от 11 ноември до 31 декември.

Масово бързо тестване за Covid-19 ще спре пандемията за 6 седмици, твърдят учени

“Финансовите средства за бързия антигенен тест към момента не се изплащат от Националната здравноосигурителна каса или Министерство на здравеопазването, а са за сметка на пациента. С цел овладяване на епидемичната обстановка, подпомагане на общопрактикуващите лекари и финансово облекчаване на пациентите с клинична симптоматика и пациентите насочени от личен лекар, се налага бързите антигенни тестове да бъдат заплатени от бюджета на Столична община”, мотивира се в доклад зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Бързите антигенни тестове ще се предоставят от Столична община чрез дирекция “Здравеопазване” при липса на такива от Столичната регионална здравна инспекция. Освен че гласуваните пари ще се покриват антигенни тестове, те ще се използват и за заплащане на “разликите”, които остават след частичното финансиране от НЗОК за другите процедури – кръвна картина, рентген и т.н.

В доклада се уточнява, че чрез тези 180 000 лв. ще се отпускат по до 50 лева за всички заложени изследвания за пациент, като не всички заразени задължително преминават през всички тях. Например, при някои може да не се стигне до рентген и т.н. Конкретно, за пробонабиране за бърз антигенен тест ще се дават 20 лева, за пълна кръвна картина – 5 лева, рентген на бял дроб и сърце – 25 лева.

Бързите антигенни тестове – от проблем до (възможно) решение

За всеки преминал пациент ще се попълва т.нар. “Първичен триажен лист”. Ще се изисква извършените медицински дейности да се отчитат като се предоставя в дирекция “Здравеопазване” справка ежедневно, а на попълнените триажни листове – месечно.

За дейността на екипите, работещи в обособените Covid зони ще се отпуска бонус възнаграждение от 1000 лева месечно.

Източник: Mediapool

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции