<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41319" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роди се бебе ...

София към Скопие: Без ''български фашистки окупатори'' и без ''македонско малцинство" (видео)

09 Октомври 2019
1 1825

България ще подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз със Северна Македония и Албания, но ако изпълни конкретни условия, свързани с изчистването на спорните моменти от общата ни история. Това е официалната българска позиция преди срещата на върха на ЕС в средата на месеца, на която се очаква двете балкански страни да получат дата за начало на преговорите за присъединяване.

 

 

Ето какви условия постави София на Скопие, които са и критерии за присъединяване:

 

 

– Прекратяване на всякакви претенции на Северна Македония за каквито и да е малцинства в България;

– Заличаването на табели с антибългарска идеология (например "българските фашистки окупатори");

– Спиране на езика на омразата и антибългарската кампания от страна на организации и медии, финансирани от държавата;

– Постигане на съгласие за Гоце Делчев и за Илинденско-Преображенското въстание;

– Поемане на ясни ангажименти кога ще бъдат отразени в учебниците по история темите, по които Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Македония има съгласие;

 

 

МАКЕДОНИЯ: ЩЕ ВИ ДАДЕМ ПРЕСНИ ДОМАТИ, АКО НИ ПОДКРЕПИТЕ ЗА ЕС

 

 

""

 

 

"България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Северна Македония, само когато са изпълнили всички условия", каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. От думите на Захариева стана ясно, че правителството не приема критики, че е закъсняло с формирането на официалната си позиция, която ще мине и през парламента. 

 

 

""

 

 

СКАНДАЛНИ ТВЪРДЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ В МАКЕДОНИЯ

 

Тя посочи още, че разделянето на Албания и Северна Македония по пътя им към ЕС би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона. По същото време президентът Румен Радев съобщи, че е поканил македонския си колега Стево Пендаровски да посети страната, въпреки че общата комисия по исторически и образователни въпроси още не е напреднала с работата си.

 

Скопие ще трябва да осъди репресиите на тоталитарния режим. Основното българско искане е общата комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, да завърши работата си по-бързо и то като отрази фактите, а не търси компромис между тях и македонската пропаганда.

 

 

""

 

 

Северна Македония ще трябва бързо да коригира и учебниците по история и география и то в кратък срок. Освен това Скопие трябва да се откаже от всякакви претенции за малцинства у нас и езика на омразата към България.

 

Трябва да бъдат премахнати и надписите върху паметници, паметни плочи и сгради, насаждащи открита омраза към България. България настоява Северна Македония да осъди и югославския комунистически режим и да реабилитира репресираните заради българското си самосъзнание и връзки хора.

 

Преди две години България подписа Договора за добросъседство със Северна Македония, но оттогава няма съществен напредък в изчистването на спорните въпроси от общата история. В договора не са предвидени конкретни срокове за изчистването на историята и работещи контролни механизми и затова правителството ще използва преговорния процес, за да постигне ревизия на пропагандните тези. 

 

 

 

Източник: Министерски съвет

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции