Следва: Папагал изпъ...

София осъмна с “кървава баня” по случай 9-ти септември (видео и снимки)

09 Септември 2019
48 5504

Езерцето на фонтана в Докторската градина в София се обагри в червено по случай днешната спорна историческа дата – 9-ти септември, предаде BG On Air. До кървавата вода се появи и надпис “Честит празник неблагодарници!”.

 

 

 

 

9 СЕПТЕМВРИ: КОГАТО ЛИКВИДИРАХА ЕЛИТА НА БЪЛГАРИЯ

 

Днешният ден е представян години наред като празник на народния бунт. През септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България, която дотогава запазва неутралитет в съветско-германския конфликт. “Червената армия” окупира страната под предлог, че там се укриват германски войски.

 

9 СЕПТЕМВРИ: НАЙ-ГОЛЯМАТА ТРАГЕДИЯ В НОВАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

 

Автор на “кървавата бяна” в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Ето как обясни акцията си той:

 

“Има много убити, взимани са имоти… без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизъм. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа.”

 

 

„Кървава баня” в Докторската градинка

Публикувахте от Emil L. Georgiev в Понеделник, 9 септември 2019 г.

 

 

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

 

МВНР ЗА ИЗЛОЖБА НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА 9 СЕПТЕМВРИ: ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ДОНЕСЕ ПОЛОВИН ВЕК РЕПРЕСИИ

 

“Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава”, обясни Андрей Врабчев.

 

“Целя да отбележим “празника”. Това не е празник, това е черна дата в българската история. Докато не бъде даден истинен отговор, няма да може да се получи това помиряване в обществото, към което от 30 години се стремим. Хронични състояния могат да бъдат излекувани само през криза”, каза още той.

 

 

 

 

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило.

 

 

Източник: BG On Air

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции