<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов отно...

София се нареди на 9-то място в света сред градовете с най-мръсен въздух

13 Ноември 2020
0 1362

София се нарежда на 9-то място в света по мръсен въздух днес, предаде БНР.

Първите две места по мръсен въздух днес се държат от два града в Пакистан – Лахор и Карачи. Следват градове в Индия, Афганистан. На шесто място е Прищина в Косово, следват Кувейт и Белград, Сърбия, който е с едно място преди нас по замърсяване на въздуха.

Снимка: БулФото

Показателите на фините прахови частици PM2.5 към 9.30 ч. днес нареждат столицата ни в червения сектор по замърсяване на въздуха. Това сочи индексът за качеството на въздуха в столицата.След 10 ч. показателите спаднаха до 37 µg/m³, което отреди София в оранжевия сектор.

Снимка: БулФото

От Столичната община съобщиха, че до края на 2020 г. ще бъдат монтирани още 100 филтри на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха.

За пореден ден София диша мръсен въздух, Фандъкова предлага “бял билет”

От началото на изпълнението на тази програма досега са монтирани 494 филтри. Те са в районите „Красна поляна“ и „Слатина“. Продължава процеса на монтиране на още 15 филтри, с които общо ще станат 509.

София и Стара Загора са с най-мръсен въздух в целия ЕС, сочи доклад (видео)

Установено е, че филтрите спират повече от 80% от фините прахови частици, които се отделят при битовото отопление. Те се монтират на комините, като се поставя един електростатичен електрод, който създава електро-статика и спира фините прахови частици. За домакинствата поставянето на филтри е безплатно. Финансирането се извършва от бюджета на общината. Консумацията на филтъра е около 30 вата, което е колкото една електрическа крушка.

Източник: БНР

Снимка на корицата: Skener News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции