<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100191" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Преброители ...

Софтуерът за преброяването няма удостоворение за мрежова и информационна сигурност

18 Септември 2021
0 516

Софтуерът за преброяването не е минавал през удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност. Това обясни Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“. Като причина за затрудненията по електронното преброяване НСИ посочи хакерски атаки, предава БНР.

Красимир Симонски обясни, че още при изграждането на системата НСИ са поискали становище дали трябва да бъде направен одит за мрежова сигурност. Но Държавната агенция „Електронно управление“ е обяснила, че това не е нужно, защото “когато системата е лицензна, не се проверява”. Проверява се само, когато е собствена разработка.

Софтуерът за преброяването няма удостоворение за мрежова и информационна сигурност

Два и половина милиона лева без ДДС струва на държавата обществената поръчка за системата. Затова депутатите от парламентарната комисия по дигитализация бяха изумени от факта, че проверки не са правени. Доклад за хакерските атаки тепърва се изготвял. Но в отчета на НСИ се посочва, че при атаките са били уведомени МВР и ГДБОП. Твърди се, че преди пускането на системата тестове са показали, че за денонощие можело да бъдат преброени 883 хиляди души със забавяне на връзката от 1 до 10 секунди. Неуспешните заявки при теста са били под процент.

Претоварване на системата и технически проблеми в първия ден на преброяването


Заради затруднения достъп вече има сигнали и при омбудсмана Диана Ковачева. Те са свързани с влизането в сайта, липсата на имейл, ограниченият от чужбина достъп до сайта, задължението да се подава „на хартия“ кодът след преброяването и разтегленото време, в което ще се чакат преброителите, които да получат кода.

Софтуерът за преброяването няма удостоворение за мрежова и информационна сигурност
Снимка: БулФото

Удължават срока на електронното преброяване

Срокът за електронното преброяване беше удължен до края на септември. Цялостният процес на преброяване няма да бъде удължен. Крайният срок е трети октомври. Председателят на НСИ Сергей Цветарски твърди, че всички проблеми се решават от техните специалисти. Посочва, че глоби при електронното преброяване няма да има. Но санкцията от 160 лева остава, ако не го направим.

Преброители тръгват по домовете от днес. Ето какво става, ако не сме вкъщи

“Тези санкции не са, за да глобяваме 7 милиона човека. Те са когато има целенасочено злонамерено действие срещу преброяването. Не е целта да събираме пари”, каза Сергей Цветарски.

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции