Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Социалният министър: Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца
Социалният министър: Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца
06-11-19
добавено
360
прегледа

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков твърди, че издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им и определи това като несъстоятелна теза, пише Dir.bg.

 


"Искам пак да потвърдя, че проектът на Националната стратегия за детето 2019 - 2030 година е оттеглен. По него не се работи. По никакъв начин чрез законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват принципи и положения от проекто-стратегията", каза той в сутрешния блок на Нова тв.

 

Петков каза, че основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето.

 

СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО: ЗАЩО СМЕ СРЕЩУ НЕЯ?

 

"Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания, при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството", обясни той.

 

"Всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството", посочи още социалният министър.

 

 

Източник: Dir.bg