<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40082" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Спецпрокуратурата порица журналист и набеди Mediapool във вандализъм

21 Август 2019
0 1280

След "Сега" и "Капитал", поредна медия попадна под мушката на прокуратурата, заради своя публикация. Колегите от Mediapool се оплакаха, че спецпрокуратурата ги е обвинила в извършване на вандалски акт и оскверняване на паметта на починал магистрат.

 

На 19 август Mediapool публикува статия под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог". Публикацията се позовава на съобщение на прокуратурата за разпореден тридневен арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил хванат да драска върху некролога на починал магистрат във фоайето на специализираната прокуратура.
 

АРЕСТУВАХА МЪЖ, ДРАСКАЛ ПО НЕКРОЛОГ НА МАГИСТРАТ

 

М. Стефанов бил написал обидни и нецензурни думи върху некролога, разказва пресцентърът на прокуратура. След това заподозреният се опитал да го скъса, но бил спрян от съдебната охрана. Mediapool се позовава на официалното съобщение, че прокурор е определил деянието като случай с високата обществена опасност и е поискано постоянното задържане под стража.

 

В публикацията се припомня, че Стефанов вече е бил осъждан за хулиганство, а драскането върху некролога е извършено в изпитателния срок по негово предходно осъждане за хулиганство.

 

В статията обаче се напомня и нещо друго, което явно доста е подразнило някого в държавното обвинение. Подходът на прокуратурата по този случай показва сериозен обрат в собствената ѝ практика. Преди шест години районът около сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъмна с разлепени приживе некролози на Камен Ситнилски, бивш заместник-главен прокурор. Към онзи момент той беше член на ВСС, в опозиция на главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Тогава прокуратурата отказа дори да образува наказателно дело за некролозите на Ситнилски с аргумента, че това е неприемлива форма на граждански протест, а не обществено опасно деяние. Преди да почине, Камен Ситнилски бе махнат от ВСС с незаконно решение на мнозинството в съвета, оформено около Сотир Цацаров. През април 2016 г. Камен Ситнилски почина внезапно в Белград и не успя да дочака решението по делото си срещу ВСС.

 

През ноември 2018 г. вxoдовете пpeд дoмa и ĸaнтopaтa нa извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ocъмнaха, oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи. Некролозите съобщаваха "c пpиcĸъpбиe" зa "ĸoнчинaтa" ѝ. Прокуратурата не е съобщавала за разкрит извършил на това деяние, което би трябвало да е с висока обществена опасност.

 

В сегашната публикация на Mediapool няма оценки за действията на прокуратурата по казуса с надраскания некролог, а само се припомня как държавното обвинение се е отнасяло към случаи на тормоз спрямо живи юристи с фалшиви некролози.

 

Излиза, че издевателствата и тормозът върху живи юристи е просто "протест", а когато се драска върху некролози на починали юристи, е случай с висока обществена опасност. Според спецпрокуратурата обаче няма връзка между сегашния казус с некролога и предходните.

 

Спецпрокуратурата обявява, че публикацията на Mediapool e изключително грозно "използване на паметта на колегата следовател", за да се компрометира прокуратурата. Сайтът Mediapool никога не е съобщавал името на починалия юрист, за разлика от официалното съобщение на прокуратурата.

 

МЪЖЪТ, НАДРАСКАЛ НЕКРОЛОГ НА МАГИСТРАТ, ОСТАВА В АРЕСТА

 

"Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт", се казва в позицията на спецпрокуратурата по отношение на Mediapool. Любопитното е, че точно за вандализъм е прибран в ареста 49-годишният М.Стефанов и му се поиска задържането под стража.

 

Този път обаче прокуратурата проявява благосклонно отношение към автора на статията в Mediapool, който също е обявен за вандал. Той се разминава само с прокурорско порицание и няма да бъде арестуван, засега.

 

"Считаме, че публикуваната статия представлява подигравка с паметта на един достоен български следовател от страна на хора, имащи претенции за морален стожер на обществото, като отговорността за това оставяме на тяхната съвест, а също така и на преценката на българските граждани и общество", се казва в позицията на спецпрокуратурата.

 

КАК "КАПИТАЛ" И "СЕГА" СЪБУДИХА ГИБЕЛНИЯ ГНЯВ НА ПРОКУРАТУРАТА

 

В началото август прокуратурата излезе с подобни позиции за коментарни текстове на вестниците "Капитал" и "Сега". В случая с Mediapool вече се размахват пръст и за новинарски текст с припомняне на сходни случаи от миналото.

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции