Следва: Протестът и н...

Спецпрокуратурата: Радев погази президентската клетва с искането за оставка на Гешев (видео)

13 Юли 2020
1 4878

Специализираната прокуратура изпрати до медиите декларация, изразяваща позицията на своите магистрати по последните събития в държавата.

„Категорично се противопоставяме на отправеното искане на президента на Република България за оставка на главния прокурор, тъй като същото влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт“, се казва в нея.

Румен Радев: Изходът е оставка на правителството и главния прокурор (видео)

По думите на спецпрокурорите това влиза „в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт“. В обръщението си магистратите припомнят клетвите, които полагат и прокурори, и президент при встъпването си в длъжност и заявяват, че призовавайки народа с думите “да изчистим мутрите от прокуратурата” президентът на Република България е пристъпил положената клетва.”

„Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции. Това е така, тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи“, се казва в позицията на прокурорите.

Иван Гешев: Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода

„Извършвайки действия по разследването, в служебни помещения находящи се в сградата на президентството, магистратите от Специализирана прокуратура са се водили единствено и само от закона, следвайки единствено и само осигуряване на обективно, всестранно и пълно разследване по образувано досъдебно производство“, се казва в съобщението.

Категорично считаме, че изявлението на обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебо производство на Специализираната прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт“.

„Заявяваме, че магистратите от Специализирана прокуратура спазваме законите и Конституцията на Република България и не нарушаваме положената от всеки един от нас клетва, но у нас остава съмнението, че призовавайки народа с думите „да изчистим мутрите от прокуратурата“ президентът на Република България е пристъпил положената клетва“, завършва декларацията.

Видео: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Miroslava Marggraf

    15 Юли 2020

    Вижте и препратката към - Декларация на Съюза на съдиите. Обръщение към прокурорите и следователите. /от Управителен съвет на Съюза на съдиите в България от 14.07.2020

Покажи всички Скрий

Реакции