Спецпрокуратурата се зае с посадените със саксиите дръвчета в Разград по проект за милиони

20 Ноември 2020
3 523

Специализираната прокуратура в София ще гледа случая със засадениете заедно със саксиите дръвчета в Разград, пише сайтът на държавното обвинение.

Преди това по случая бе образувано досъдебно производство от Районната прокуратура в Разград.

Дръвчета заедно със саксиите засадиха в разградския квартал „Орел“

Става дума за инициатива по европроект по ОП “Региони в растеж”, за която са били платени 5.5 милиона лева. Обстоятелство, което усложнява квалификациите по Наказателния кодекс НК.

Тъй като от 2017 г. подсъдността на “високата корупция” – включително кметове и председатели на общински съвети, бе променена, случаят сега се озовава в спецпрокуратурата и евентуално ще е подсъден на съответния съд в столицата.

Разкритието е направено от специалисти от ОП „Паркстрой“, а на последващи „разкопки“ е присъствало цялото ръководство на общината, заедно с кмета.

По предварителни изчисления, стойността на щетата за Общината, тъй като по проекта тя е длъжна да подмени растителността, е 43 000 лева.

В съобщението на прокуратурата се казва още, че:

“Наблюдаващият прокурор е приел, че не е бил осъществен цялостен контрол по реализация на проекта в рамките на който е и въпросната растителност.

Припомняме, че на 13.11.2020 г. по повод сигнал на председателя на Общински съвет –Разград бе разпоредено образуване на досъдебно производство, касаещо договор за обществена поръчка с предмет залесяване с иглолистни и широколистни насаждения. Още същият ден бяха извършени процесуално-следствени действия на територията на ж.к. “Орел“, където са засадени дръвчетата, и в двора на ОП “Паркстрой” – Разград.”

Източник: Прокуратура на Република България

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции