<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86295" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Животно е вер...

Спират ли ваксините пренасянето на коронавируса?

29 Март 2021
0 3511

Както е известно, всички одобрени в Европейския съюз ваксини – на Pfizer, Moderna и AstraZeneca – защитават хората от смърт и тежко преболедуване, и спират развиването на инфекцията при 76-95% от хората. Това означава ли обаче, че когато сме ваксинирани, няма шанс да пренасяме вируса и да заразим някой друг?

За жалост отговорът е не, такъв шанс продължава да съществува, дори само за тези между 5% и 25%, които ваксината няма да предпази напълно, пише Клуб Z. Затова и световните здравни институции препоръчват да продължаваме да носим маски и да спазваме социална дистанция и след ваксинация.

Спират ли ваксините пренасянето на коронавируса?

Проучвания обаче сочат, че ваксинацията в действителност намалява шанса сериозно. Според изследване на израелци върху 2897 ваксинирани души със симптоми на Covid-19, мнозинството нямат никаква следа от вируса, но тези, при които той е засечен е налице едва една четвърт от количеството при неваксинираните хора, тествани в подобно след инфекцията време. Човек, който има по-малко вирус, отделя по-малко вирусни частици и шансът да зарази някой друг спада сериозно.

Богдан Кирилов: Ефективността на ваксините не може да бъде 100% (видео)

Засега тези данни не са достатъчни, че да се обяви ваксината за защита срещу разпространяване на болестта, а и повечето ваксини не дават 100% защита срещу пренасяне на болестта. Но текат и още изследвания, чиито резултати се очакват в следващите няколко месеца. 

Тази информация е ключова, тъй като според специалистите реалното спиране на пандемията ще стане, когато над две трети от хората не разпространяват вируса – а не са просто защитени от боледуване.

При коя ваксина има най-малко тежки странични ефекти?

Друга ключов въпрос – дали хората, изкарали Covid-19, трябва да се ваксинират, също е обект на изследване, излязло в последния месец. Ваксините дават до 6 пъти по-голяма защита на тези хора. Защитата се увеличава дори само от една доза от ваксината. Изследването обаче предупреждава, че трябва да се изследва допълнително дали те трябва да взимат само една или две. На пазара вече е одобрена и първата еднодозова ваксина на Johnson & Johnson.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции