Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Спортистите имат лоши зъби, въпреки че мият ги два пъти на ден, според проучване
Спортистите имат лоши зъби, въпреки че мият ги два пъти на ден, според проучване
По света
08-25-19
добавено
2211
прегледа

Британските олимпийски и професионални спортисти биха могли да повредят зъбите си, като редовно използват спортни напитки, енергийни барове и енергийни гелове, показва проучване, цитирано от Гардиън.

 

Изследователи от University College London анкетираха 352 спортисти от двата пола в 11 спорта, включително колоездене, плуване, ръгби, футбол, гребане, хокей, ветроходство и лека атлетика. Проучването заключава, че елитните спортисти са с лошо орално здраве, въпреки усилията да се грижат за зъбите си.

 

Резултатите, публикувани в British Dental Journal, показват, че 94% от спортистите мият зъбите два пъти на ден, в сравнение със 75% от общото население, докато 44% редовно имат проблеми с устната кухина, в сравнение с 21% от обществеността.

 

Проучването се основава на предишни изследвания на стоматологичния институт UCL Eastman, които измерват кариеса на зъбите, здравето на венците и киселинната ерозия при елитни спортисти. То установява, че 49% от спортистите са имали нелекувани зъбни кариеси, а 32% съобщават, че здравето на устната кухина има отрицателно влияние върху тренировките и представянето им при състезание.

 

Последното проучване се опитва да разбере защо.

 

Изследователите установяват, че 87% от спортистите редовно пият спортни напитки, 59% са яли енергийни барове и 70% използвани енергийни гелове, за които е известно, че увреждат зъбите.

 

Предишни открития сочат, че елитните атлети могат да имат по-висок риск от орално заболяване поради сухота в устата по време на интензивни тренировки.

 

Д-р Джули Галахър, участваща в изследването, заяви: „Установихме, че голяма част от спортистите в нашето проучване имат добри навици, свързани с оралното здраве, като мият зъбите си два пъти на ден, редовно посещават зъболекар, не пушат и имат здравословна обща диета. Въпреки това, те често използват спортни напитки, енергийни гелове и барове по време на тренировки и състезания; захарта в тези продукти увеличава риска от разваляне на зъбите, а киселинността им увеличава риска от ерозия. Това може да допринесе за високите нива на зъбен кариес и киселинна ерозия, каквито видяхме по време на стоматологичните прегледи.

 

Галахър заяви, че спортистите, интервюирани за целите на изследването, са склонни да обмислят промени в поведението, като допълнителна употреба на флуорид от вода за уста, по-чести посещения на зъболекаря и намаляване на приема на спортни напитки, за да подобрят здравето на устната кухина.

 

 

Източник: Гардиън