<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82694" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само 4,5% от пр...

Спорът за ваксините между Брюксел, “АстраЗенека” и Великобритания се ожесточава (видео)

29 Януари 2021
0 368

Расте напрежението между Брюксел и „АстраЗенека“, заради значителното намаляване на броя очаквани ваксини, предава bTV.

За момента няма гаранции, че страните-членки ще получат поръчаните дози. За разлика от Великобритания. Брюксел твърди, че има договорени дози, „АстраЗенека“ контрира, че само е обещала да положи усилия, за да ги произведе.

Защо България предпочете ваксината на AstraZeneca пред останалите

Договорът е конфиденциален, но Европа настоява за публикуването му.

В спора вече е включена и Великобритания. Тя е получила ваксини на „АстраЗенека“, произведени на територията на Съюза, но сега заяви, че няма да пусне към Европа ваксини, произведени на нейна територия.

Ваксини от заводите на „АстраЗенека“ в Нидерландия и Германия, са били изпратени миналия месец във Великобритания. Обединеното кралство обаче сега иска да задържи на своя територия всички дози, произведени там. А Европа също разчита на тях.

„В договора ни с АстраЗенека са описани заводи, включително и такива, които се намират във Великобритания. Очакваме да получим ваксини от всички обекти, упоменати в договора. Сред тях – и работещите в Обединеното кралство“, заяви Ерик Мамер, говорител на ЕК.

Вчера започна проверка в завода на „АстраЗенека“ в Белгия. Официално, тя е поръчана от белгийските власти, а не от европейските институции.

AstraZeneca ще достави на ЕС с 60% по-малко ваксини заради проблеми с производството

„Със сигурност АстраЗенека отлично знае от няколко седмици, че тяхната ваксина съвсем скоро ще има зелена светлина за ЕС. Те трябваше да складират поръчените от от ЕК количества. Те не го направиха. И това е абсолютно скандално“, смята Паскал Канфен, председател на Комисията по околна среда и обществено здраве в ЕП.

Днес Брюксел ще обяви дали ще наложи ограничения за износа на ваксини, произведени на територията на Съюза.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции