Спряха спорните учебници по история с провокативни текстoве за комунизма (видео)

25 Юни 2019
15 1325

Спрени са учебниците по история за 10-и клас с провокативни, похвални текстове за комунистическия режим. Министърът на образованието Красимир Вълчев е отправил препоръки за коригирането им от издателите и чак след това ще могат да влязат в училищата.

 

 

ПРЕДСТАВЯТ ИЗОПАЧЕНО И МАНИПУЛАТИВНО КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В НОВИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ (ВИДЕО)

 

 

Това обяви министърът днес, цитиран от Offnewsслед като вчера Демократична България настоя за преработването на текстовете, а фондация "История и памет" инициира петиция срещу "подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация". Те цитират и един от новите учебници, в който пише, че Тодор Живков "полагал грижи за народа".

 

 

""

 

 

Министър Вълчев напомни, че в утвърдената миналата година програма по история за 10 клас комунистическият режим ясно е класифициран като тоталитарен и подробно е описано какво трябва да включват учебниците. Затова учебниците на издателствата, които не са се съобразили с изискванията, са спрени и към тях са отправени препоръки.

 

 

ЩЕ ПРОПУСНЕМ ЛИ ШАНСА ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА ЗА КОМУНИЗМА НА МЛАДИТЕ? (ВИДЕО)

 

 

"За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят, които са дискусионни. Затова и миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че сме изписали по-подробно елементите на режима, като: репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е Възродителният процес. Тази програма ние я защитихме тогава. Това време ние сме го класифицирали като тоталитарен режим. То си е имало своите предимства, имало си е и недостатъците, но ние все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности. Историята е един от предметите, които формират отношение у учениците към света. Тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците" заяви Вълчев.

 

 

""

 

 

Той напомни и какъв е редът за одобряване на учебниците. "Учебниците, както знаете, се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства, и се предлагат за одобрение от МОН от издателствата. Те са минали оценката на оценителите, също така и на учителите. Получили са положителна оценка, но това, което аз и колегите видяхме и това, което са видели и историците, които са реагирали е, че има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху тези базови характеристики, които казах на периода и режима. Има опит да се даде положителен акцент върху други, не толкова съществени елементи. Има няколко откровено провокативни текста", каза още министърът.

 

 

Източник: Offnews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции