<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Никой не пома...

Средностатистическият софиянец: на 41 г., живее в панелка и дава 40% от дохода си за наем

20 Юни 2021
0 8281

Човек на 41 години, който живее в соцпанелка и дава 40% от заплатата си за наем на жилището, най-често работи в администрацията, IT сектора или преработващата промишленост. Заплатата, която получава, е средно 1753 лв. (към 2019 г.) и се е увеличила почти двойно в сравнение с 2013 г.

Символ на София се руши заради дългогодишното безхаберие на институциите (РЕПОРТАЖ)

Такъв е портретът на средностатистическия софиянец според анализи на “Софияплан” към подготовката на плана за интегрирано развитие на Столичната община – “Програма за София”, която ще насочва финансирането от ЕС за периода 2021 – 2027 г.

София винаги е привличала младите хора въпреки очевидните недъзи като трафика и мръсния въздух. Вече са се оформили и пет “младежки квартала” – “Витоша ВЕЦ Симеоново”, “Младост” 1 и 3, “Манастирски ливади” и “Студентски град”. Минусът е, че в тях има много деца, но няма достатъчно детски градини. Този проблем в комбинация с презастрояване и липсата на зелени кътчета обаче води до нова тенденция – все по-малко хора идват да живеят в града и по-скоро хвърлят замечтан поглед към покрайнините.Софиянци живеят предимно в блокове – старо строителство, а младите са концентрирани в пет квартала.

Прогнозата е, че към 2050 г. населението на София ще намалява и много жилища ще останат празни, защото местата около града са по-привлекателни.

Анализите показват още, че пътуванията с градски транспорт намаляват през годините въпреки пускането на метрото.

Източник: Капитал

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции