<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Семейство На...

Срещата Байдън-Путин: САЩ и Русия връщат посланиците си, възможна е и размяна на затворници

17 Юни 2021
0 348

Русия и САЩ връщат посланиците си – съответно във Вашингтон и Москва. За това са се договорили на срещата си в Женева двамата президенти, съобщи руският лидер Путин. По думите му, целта е намаляването на напрежението в двустранните отношения, пише Дойче веле.

„Конструктивни разговори“

След края на срещата руският президент съобщи на пресконференция, че тонът на разговорите е бил конструктивен. „По много теми имаме различни виждания, но по мое мнение и двете страни изразихме желанието да търсим разбирателство и пътища за сближаване“, каза Путин. По време на разговорите не се е чувствала никаква враждебност.

Путин критикува Байдън в интервю: “Не си го изкарвай на огледалото, ако видиш, че си грозен!” (видео)

Русия изтегли своя посланик от Вашингтон Анатоли Антонов преди около три месеца, след като преди това Байдън беше нарекъл Путин „убиец“. А американският посланик Джон Съливан напусна Москва преди два месеца, след като Русия му препоръча да се прибере във Вашингтон за консултации.

Срещата Байдън-Путин: САЩ и Русия връщат посланиците си, възможна е и размяна на затворници

Също и Навални е бил тема

На срещата Джо Байдън е повдигнал темата за критика на Кремъл Алексей Навални, потвърди лично руският президент, който обаче защити задържането на Навални с това, че опозиционният политик умишлено не спазвал руските закони.

„Този човек знаеше, че нарушава действащото право“, каза Путин. След болничния си престой в Германия 45-годишният опозиционер е публикувал видеа в интернет и не е изпълнявал изискването да се явява за регистрация пред властите. „Той правеше каквото си поиска“, заяви Путин. По думите му Навални е бил подготвен за това, че ще бъде арестуван.

По време на пресконференцията обаче Путин нито веднъж не спомена името на своя политически противник, нито каза нещо за посегателствата срещу задържания в наказателна колония опозиционен политик.

Джо Байдън обяви, че смята Путин за “убиец” и че скоро ще си плати за намесата в изборите в САЩ (видео)

Широк спектър от въпроси

В дневния ред на разговора са фигурирали теми като контролът над въоръжаването, сътрудничеството в конфликтните точки на света, пандемията от коронавирус и климатичните промени.

Двете страни са обсъдили и евентуална размяна на затворници. “Американският президент предложи темата с оглед на намиращи се в затвори в Руската федерация американски граждани. Могат да бъдат намерени известни компромиси, а двете външни министерства ще работят в тази посока”, обяви Путин.

Преди срещата, особено в САЩ, се спекулираше, че двамата президенти могат да се договорят за размяната на американските граждани Пол Уилън и Тревър Рийд срещу осъдените в САЩ руски граждани Виктор Бут и Константин Ярошенкко. 

На отделна пресконференция след разговорите американският президент Джо Байдън посочи, че “няма да толерира” руска намеса в американската демокрация. 

Срещата продължи по-малко от очакваното

Първият час и половина от разговорите е преминал в тесен кръг – само с участието още на двамата външни министри Антъни Блинкен и Сергей Лавров плюс по един преводач. След кратка пауза към групата са се присъединили и съветници на двамата президенти, и в този формат разговорите са продължили още около 65 минути.

По данни на американската делегация срещата е продължила общо 3 часа и 21 минути. Предварителните очаквания бяха, че разговорите ще се проточат между четири и пет часа.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции