<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Ива Хри...

Срещу какво точно протестират недоволните от мерките срещу Covid-19?

03 Август 2021
0 292

От Франция, през Германия до Австралия. През последните дни в няколко държави се проведоха протести срещу мерки, въведени от правителствата с цел да ограничат разпространението на Covid-19 на фона на предупрежденията за начало на четвърта вълна.

В много медии в България всички тези събития са обединени като “протести срещу ваксините”, а една от националните телевизии дори използва случаите по света, за да организира дискусия “За и Против задължителната ваксинация”.

Тези обобщения обаче не отговарят на истината. Задължителна ваксинация няма и демонстрациите не са за оспорване на ползата от ваксините. В следващите редове събрахме фактите за това къде има демонстрации и срещу какво точно протестират участниците в тях.

Франция

Във Франция има протести от три седмици. Хиляди недоволни излязоха на улиците и тази събота. Според вътрешното министерство на Франция общият брой на протестиращите в цялата страна е бил над 204 000 души.

Срещу какво точно протестират недоволните от мерките срещу Covid-19?
Снимка от протестите в Париж на 31 юли. Снимка: AFP

Стигна се до сблъсъци между демонстрантите и полицията, а 18 души бяха арестувани. Представител на властите каза, че са ранени трима полицаи. Протестиращите обвиняват силите на реда в насилие.

Безредици и арестувани по време на протести срещу здравните пропуски във Франция (видео)

Посочените от властите аргументи са, че на публични места вирусът може да се разпространи сред много хора, а здравните работници са по-уязвими да се заразят и впоследствие да предадат коронавируса на пациентите си. Те подчертават, че мярката не прави ваксинацията задължителна.

Според протестиращите във Франция тези мерки ограничават свободата им.

Според полицията част от протестиращите са проявявали насилие и са хвърляли коктейли Молотов срещу служителите на реда.

Германия

Въпреки забраната за провеждане на демонстрации, няколко хиляди души се включиха в протести срещу противоепидемичните мерки в Германия в неделя. Според оценката на властите около 5000 души са участвали в протестите.

Срещу какво точно протестират недоволните от мерките срещу Covid-19?
Снимка от протестите в Берлин на 1 август. Снимка: Reuters

Властите в Германия съобщиха, че някои протестиращи са нападали полицаите. Арестувани са били 600 души. Един от арестуваните е починал след ареста, съобщи Евронюз. Започнало е разследване.

Протестиращите в Германия се обявяват срещу изискването за представяне на здравен пропуск за хранене в ресторант на закрито и престой в хотел. Той се издава на хора, които са ваксинирани, преболедували или имат скорошен отрицателен тест. Това изискване е в сила от месеци, припомня Евронюз.

Демонстрациите в Берлин и други германски градове бяха проведени въпреки решението на германски съдилища да забранят провеждането на част от протестите, организирани от движението „Инакомислещи“. Аргументът на съдиите беше, че демонстрантите няма да спазват мерките срещу разпространението на коронавируса и това ще създаде риск за общественото здраве.

Австралия

В Австралия също имаше протести в събота. Те обаче не са срещу въвеждането на задължение за представяне на здравен пропуск както във Франция и Германия. В Австралия ваксината или отрицателният тест не са условие за посещение на кина или ресторанти.

Властите в страната обаче затегнаха отново другите мерки срещу разпространението на вируса на фона на ръст в новите случаи, който експертите отдават на варианта „Делта“. В понеделник военните се включиха в налагането на стриктен локдаун, който вероятно ще продължи поне до края на август.

Срещу какво точно протестират недоволните от мерките срещу Covid-19?
Полицаи патрулират в центъра на Сидни. Снимка: Reuters

Това предизвика хиляди хора да излязат на протест в събота в Сидни. И по-рано в Австралия имаше протести срещу затягането на мерките, при които се стигна до насилие и арести.

Сблъсъци и арести имаше и на протестите в Гърция в края на юли, когато хиляди демонстранти излязоха по улиците на Атина и Солун. Те се обявиха срещу задължителната ваксинация за работещите в болници и социални домове.

Протести имаше и в Швейцария където няколко хиляди души протестираха срещу плановете на властите да въведат задължителен здравен сертификат за посещения на някои културни и социални събития.

В Италия също се проведоха няколко протеста заради въвеждането от 6 август на т.нар. зелен пропуск, който ще служи да достъп до редица обществени места.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимка на корицата: AFP

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции