Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Старото сметище на Свищов гори с 10-метрови пламъци
Старото сметище на Свищов гори с 10-метрови пламъци
gospodari.com
08-14-19
добавено
1040
прегледа

Горят над 50 декара от нефункциониращото старо сметище на Свищов. Площите са на десетина километра от града, както и селата Царевец, Козловец и Българско сливово, съобщава БНР. Засега не се предвиждат евакуации на хора. 

 

Огънят е на около 50 метра от вилната зона, но няма опасност да се прехвръли към къщите. На броени метри са и от горските масиви. Районът е силно задимен.

 

Кметът на града Генчо Генчев съобщи, че десетки доброволци участват в гасенето, а кризисният център в с. Овча Могила и пожарни коли от Свищов и Полски Тръмбеш гасят пламъците.

 

Пожарът е възникнал около 16 часа. Няма яснота каква е причината. Една от версиите е самозапалване заради високите температури. 

 

Огънят надхвърля повече от 10-15 метра височина. Над 30 машини правят просеки, за да пресекат пътя му.  Високата температура и вятърът обаче благоприятстват за развитието на пожара.

 

Пробите на двете автоматични станции в Свищов не показват замърсяване на въздуха, посочи Гинка Савчева - зам.-директор на РИОСВ.

 

Директорът на областната противопожарна служба Красимир Кръстев посъветва живеещите в близост да уплътнят прозорците си и да не излизат навън.

 

Източник: БНР