<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83011" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Българинът п...

Стартира безплатна програма за помощ на пациенти с пост-ковид синдром (видео)

03 Февруари 2021
0 817

“Нашата програма стартира от 8 февруари, като е абсолютно безплатна. Прегледът и консултациите ще бъдат осъществявани след предварително записване по телефона. Това записване ще бъде от 8.30 до 16.30 часа. Те ще бъдат осъществявани в диагностичен кабинет, който е на територията на втори Хирургичен блок.” Това каза началникът на Александровска болница проф. Борис Богов на пресконференция по случай представянето на новата Пост-ковид програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ “Александровска”.

Той обясни, че програмата се състои в три етапа.

„Първи етап се състои в безплатни прегледи и консултации на пациенти, които са преболедували от Covid-19, и такива, които по собствено мнение са преболедували Covid-19, но не са били диагностицирани. Втори етап е при необходимост и наличие на индикации при тези пациенти да бъдат извършени задълбочени клинични прегледи и лабораторни изследвания, които да установят промени, които са настъпили след преболедуване на Covid инфекцията. Третият етап е изключително важен. Тук е мястото да кажа за нашите съвместни действия с колегите от специализираните болници за рехабилитация. Възможност за рехабилитация има в санаториумите в комплексите на тези специализирани болници в цялата страна. Програмата е предназначена за всички, които са преминали не само през Александровска болница, но и за всички, които са прекарали инфекцията извън нея, със сипмтоми или безсимптомно протичане, независимо от това дали са имали потвърден тест за Covid-19, или не. Друга категория са пациенти, които са искали да проверят своето състояние при наши оторизирани специалисти, които през целия този период са добили опит и имат такъв за лечение на Covid пациенти от различни специалности“, посочи той.

“Пост-ковид програмата има за цел да подпомогне възстановяването на всички български граждани, които са прекарали Covid-19 и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма”, каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„По тази програма се работи от може би повече от 2 месеца. Днес за коронавируса знаем малко повече, отколкото знаехме в началото, но продължаваме да не знаем още толкова много. Като че ли това става все повече предвид нарастващия брой противоречиви данни в световен мащаб“, допълни той.

25-годишна жена след лека форма на Covid-19: Пет месеца по-късно всичко се промени

„Не знам дали прочетохте вчера една статия, която излезе в „Дойче Веле“, за 25-годишна жена след лека форма на Covid-19, която 5 месеца по-късно описва всичко онези промени, за които спомена проф. Богов – промени, които касаят голяма част от функционирането на човешкото тяло по системи. Идеята на тази програма е именно такава. В Министерство на здравеопазването постъпи такъв проект, който е иницииран от двете лечебни заведения. Предстои той да бъде разгледан. Надявам се до края на февруари да утвърдим такава национална програма или да намерим друг вид финансиране на дейностите, особено на пациентите, които имат усложнения в дихателната система след прекаран лек или тежък коронавирус. Това, което ме радва, е добрата комуникация и координация между двете лечебни заведения: Александровска болница и Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“, посочи проф. Ангелов.

Той допълни, че двете лечебни заведения са със 100 % държавно участие и Министерство на здравеопазването е техен принципал.

„Ще продължим да насърчаваме такъв тип инициативи за колаборация между двете лечебни заведения и между други лечебни заведения. Ще се използват и съвременните възможности, които дава телемедицината тези пациенти, които са настанени в специализираните болници по рехабилитация, да бъдат проследявани от профилните специалисти на Александровска болница така, че това да бъде една от големите ползи, които българските граждани да получат“, добави здравният министър.

Костадин Ангелов отново подчерта, че за него най-важно е максимално много българи да стигнат здрави до момента, в който ще се ваксинират срещу коронавирус.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции