<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Статистиката показва ниска безработица у нас, но икономистите не вярват

04 Април 2019
0 327

Статистика на НСИ посочва, че безработицата у нас е рекордно ниска. Според икономистите Мика Зайкова и Георги Вулджев обаче, данните на НСИ не отговарят на истината.

 

Според статистическия институт през февруари в България е имало 157 хиляди безработни, а през януари с 1000 повече. Миналия февруари пък цифрата на безработните е била 182 000. Зайкова обаче е категорична, че статистиката не е много точна, тъй като от тези 157 хиляди близо 60 000 са трайно безработни от над 2 години.

 

"Ниският коефициент на безработица е добра новина дори и когато икономическият растеж е в застой. Тази новина обаче не отговаря на истината. Самата система, която следи безработицата, не отчита случващото се в живата икономика и гетата. От 157 хиляди безработни около 58 хиляди са трайно безработни от над 2 години. 12,6% от младите хора у нас са безработни. Причината е, че те не искат да работят за жълти стотинки. Ние сме на последно място по внедряване на иновации. На пазара на труда се търсят предимно хора с основно или по-ниско образование", обясни Зайкова в ефира на Bulgaria on Air.

 

Георги Вулджев пък допълни, че данните на Евростат и НСИ се разминават. Той разкри, че трябва да се направи цялостна фискална реформа.

 

"Безработицата е изоставащ индикатор. Дори и да настъпва криза, това ще си проличи в други сфери. В последните месеци има повече работни места. Сега обаче ще има проблеми в промишления сектор. Там ще започнат да намаляват работните места. Трябва да се проведе цялостна фискална реформа. Един от проблемите у нас е, че сме свръхцентрализирани. Тези статистики за безработица и заетост най-лесно могат да бъдат объркани при анализ", каза Вулджев.

 

 

Източник: Dnes.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции