<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66348" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха п...

Статуя на Христофор Колумб бе съборена, подпалена и хвърлена в езеро на протест срещу расизма в САЩ (видео и снимки)

10 Юни 2020
0 2345

Демонстранти събориха, подпалиха и изхвърлиха в езеро статуята на Христофор Колумб в Ричмънд, щата Вирджиния, САЩ, по време на анти-расистки протести във вторник вечерта, пише Independent.

Паметникът на италианския мореплавател, който се издигал в “Бърд парк”, бе съборен от тълпата с викове “да го изкъртим!”

Скоро след това протестиращите повлекли 90-годишния монумент, запалили ги и накрая го избутали в езерото на парковия фонтан.

По-рано паметникът бе надраскан със спрей и върху него можеше да се прочете надписът: “Колумб е символ на геноцида”.

По данни около 1000 човека са участвали в демонстрацията, полицията не се е намесила, но хеликоптер е бил забелязан да кръжи над мястото в града.

Пътешествието на Колумб, станал известен като “откривателят на Америка”, макар да достига само до островите от карибския басейн през Атлантика, на практика отключва достъп до цял един континент за европейските колонизатори. Италианският мореплавател се превръща в пионер на последвалите експедиции, покорили принудително коренното население на двете Америки.

Протестиращи из всички краища на САЩ призоваха властите да премахнат паметниците, издигнати в чест на лидери на Конфедерацията (Южните щати).

Губернаторът на щата Вирджиния вече е издал заповед за перемахването на друга статуя в Ричмънд, чието изпълнение обаче било блокирано от последните събития.

Източник: Independent, DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции