<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91866" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: QUEST10NS 2: Предп...

Служебният премиер: Твърдо поддържаме Северна Македония по пътя ѝ към ЕС (видео)

17 Юни 2021
0 1128

България твърдо поддържа перспективата на Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя към тяхното присъединяване към европейското семейство. Това каза на брифинг служебният премиер Стефан Янев, след като разговаря “на четири очи” с македонския си колега Зоран Заев.

В рамките на разговора основна тема е била именно европейската перспектива на Северна Македония и възможността за започване на разговори за предприсъединителната конференция с ЕС.

“Това, което констатирахме, е, че в момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както у нас, така и в Северна Македония”, каза Янев.

“Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално в близките дни. Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в интерес на България, на целия регион, както и на ЕС”, каза още служебният премиер.

По думите му всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и диалога.

“Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство”, допълни Стефан Янев.

“Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение на двустранните въпроси”, каза премиерът на Република Северна Македония.

“Ние имаме приятели навсякъде по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение. Вярвам, че има възможност да намерим решение, допълни Зоран Заев.

„За нас друга алтернатива няма. Вярваме в европейските ценности“, подчерта още той и призова Македония и българския народ да поддържат добросъседски и приятелски отношения.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции