<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96523" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лаборатория ...

Стойчо Кацаров даде на прокурор Борисов и двама здравни министри заради проекта за детска болница

12 Август 2021
0 2690

Здравното министерство е сезирало Спецпрокуратуратурата и е поискало проверка на действията на бившия премиер Бойко Борисов, както и двамата му здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и ангажираните длъжностни лица в казуса със строежа на новата детска болница, предаде Dir.bg.

Причината са нарушения по сключването на договора и авансовото изплащане на над 9 млн. лв. на изпълнителя преди да има план за реконструкцията на старата сграда в карето на Медицинска академия и издадена виза за проектиране. Освен това се оказало, че недовършеният строеж от времето на социализма, с днешна дата изобщо не присъства в Подробния устройствен план на столицата. Така, две години по-късно след старта на одисеята, детска болница няма.

Стойчо Кацаров даде на прокурор Борисов и двама здравни министри заради  проекта за детска болница

“Ние сме изпратили всички материали по делото на Специализираната прокуратура за проверка на всички длъжностни лица, ангажирани по казуса, както и министрите на здравеопазването и на Бойко Борисов, и членовете на съвета на двете дружества”, обяви Кацаров от парламентарната трибуна. Той се яви на изслушване пред депутатите на изслушване по искане на представители на ДБ и ИБГНИ.

Стойчо Кацаров даде на прокурор Борисов и двама здравни министри заради  проекта за детска болница
Стойчо Кацаров. Снимка: БулФото

Кацаров излезе с апел към парламента, докато се намери решение на проблема с липсата на място за строеж, болница “Лозенец” да се трансформира в педиатрична. Той обясни, че е отправил запитване към Столична община и Областната управа и е получил отговор, че в момента не може да бъде предоставен терен за строеж в района на Околовръстното.

Кацаров съобщи още, че ще уволни директора на Държавната инвестиционна компания Иван Алексиев и Борда на директорите заради това, че са отказали на МЗ да прекратят договора, сключен с консорциум “Детско здраве” за изграждане на национална детска болница. Наред с това е получен и отказ да възстановят авансово платените суми за реконструкцията в размер на малко над 9 млн.лв, обясни здравният министър.

Лекари, родители и архитекти призоваха да се спре търга за “нова” детска болница

Той посочи, че до края на август заделените за изграждането на нова национална детска болница средства ще станат 80 млн. лв. и те ще бъдат предназначени само за тази цел. От цялата схема потърпевшите са българските деца, заключи министърът. Според Стойчо Кацаров малките пациенти не могат да чакат още 5-6 години. 

“Някои от тях изкарват последните дни от живота. Парите ще ги върнем, но не можем да върнем времето и да махнем злините, които сме причинили на тези дечица. Според мен не можем не можем да чакаме 6-7 години децата да бъдат в тези условия. Аз ви моля да помислите на кой да дадем най-луксозната болница, ако не на болните дечица, за да спрем този геноцид. Това е вече национален въпрос, не на здравния министър”, обърна се към народните представители Кацаров.

И ги уведоми, че те заседават в климатизирана сграда, докато болните деца в момента се пържат на 40 градуса в стаи от по 6 квадрата, а майките им спят на столове, ако няма свободни легла.

 “Ние парите ще си върнем, но времето не можем. Това е геноцид спрямо българските деца”, обяви здравният министър. 

Стойчо Кацаров даде на прокурор Борисов и двама здравни министри заради  проекта за детска болница
Кирил Ананиев. Снимка: БулФото

Единият от атакуваните здравни министри от кабинета на ГЕРБ реагира с контраобвинения.

“Изграждането на националната многопрофилна детска болница беше един от моите приоритети, а и на правителството”, каза Кирил Ананиев.

Той посочи, че е направено предварително конструктивно обследване от МЗ, което е показала преодолими дефекти на сградата. Изпълнителят е посочил, че освен конструктивно обследване, ще извърши и допълнително обследване на конструкция, и ще предложи най-доброто конструктивно решение за строежа. Включително укрепване или изграждане на нова конструкция”, продължи да изрежда той.

Ананиев заключи по адрес на Кацаров: “Толкова неверни неща се казаха, министърът на здравеопазването е един перфектен манипулатор”.

“Беше споменато, че материалите са намират в прокуратурата, чудесно – това е органът, който трябва да се произнесе. Само че, искам да кажа, че ние сме спазили цялата процедура”, контрира бившият здравен и бивш финансов министър на кабинета Борисов.

Ананиев допълни, че всички действия на бившия кабинет са законни и това е било потвърдено от съда, и от Агенцията за обществените поръчки.

“Като имам предвид вашия екип, спокойно мога да кажа – “крадецът казва дръжте крадеца”. Той попита Кацаров какви неустойки ще плати дружество Здравна инвестиционна компания за направените разходи от изпълнителя по договора. “Целенасочено ли ликвидирате държавното дружество и как ще обясните на обществото загубените средства, те са около 5 млн. лв.? Колко пари ще бъдат похарчени още и колко още детски живота ще отидат заради това ваше решение? 2024 трябваше да бъде готова болница”, възмути се Ананиев.

Кацаров му отвърна, че не се дължат никакви неустойки, защото сключеният договор е нищожен. Парите ще бъдат върнати, защото никакви дейности не са извършени. Няма издадена виза за проектиране”, повтори министърът на здравеопазването.

Стойчо Кацаров даде на прокурор Борисов и двама здравни министри заради  проекта за детска болница
Проф. Костадин Ангелов

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов зададе също въпрос, а именно, какво е направил за педиатричната помощ като служебен министър, на което Кацаров отговори, че за краткото си време е направил повече, отколкото той за целия мандат.

По време на изслушването Кацаров получи подкрепа от ГЕРБ за предложението болница “Лозенец” да стане временно педиатрична, а председателят на ПГ Десислава Атанасова напомни, че идеята е още от 2018 г., но тогава са ги подкрепили единствено от ДПС. От “Демократична България” обаче се обявиха против, защото държат да има истинска нова детска болница, а не да се проточват нещата във времето. По повод липсата на подходящ терен пък депутатът Пейков от ДБ лансира идеята детската болница да се построи в Пловдив.

Източник: Dir.bg

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции