Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Столична община най-после купи къщата на Яворов, ще продължи да бъде музей
Столична община най-после купи къщата на Яворов, ще продължи да бъде музей
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
09-28-19
добавено
1757
прегледа

Столична община плати 1,285 млн. лева с ДДС за покупката на къщата на Пейо Яворов на улица "Г.С. Раковски". Това съобщи заместник-кметът по образование и култура Тодор Чобанов, цитиран от Vesti.bg.

 

СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ ОБЯВИ ЗА ПРОДАН КЪЩАТА НА ЯВОРОВ В СОФИЯ

 

В "Господари на ефира" отдавна следим казуса със съдбата на рушащия се паметник на културата в центъра на София. Още през 2016 година направихме поредица от репортажи, в които апелирахме държавата да се погрижи за къщата на големия български поет. Във видеото по-горе можете да си припомните интервюто на Ева Веселинова с Васил Панчев, собственик на "Дом Яворов" ЕООД, който тогава беше придобил дяловете на дружеството, стопанисващо къщата. Тогава той обяви, че ипотеката е на стойност 1 млн. и 200 000 лв. с лихвите и обеща, че ще направи всичко възможно къщата на Яворов да стане музей и да мине в ръцете на държавата. Това обаче така и не се случи, а през 2018 година паметникът на културата бе обявен за продажба от частен съдебен изпълнител.

 

КЪЩАТА НА ЯВОРОВ С ТЕЖКА ИПОТЕКА ЗА НАД 1 МЛН. ЛЕВА, ЩЕ ПРЕМИНЕ ЛИ В РЪЦЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА?

 

Имотът се продаваше по искане на бившия управител на "Дом Яворов" ЕООД Володя Лозанов. До продажбата от съдебен изпълнител се стигна заради съдебни спорове между Стоянов и собственика на дружеството Васил Панчев. Още миналата година от общината обявиха, че ще участват в търга, но правен анализ показал, че сделката е прекалено рискова от правна гледна точка. През юли тази година общинският съвет взе решение, с което позволи на администрацията да участва в търга и да даде исканата от частния изпълнител цена

 

Новината за закупуването на емблематичната за София сграда съобщи Йорданка Фандъкова, която припомни поетият от нея ангажимент за спасяването на сградата, след като беше обявена за продан от частен съдия изпълнител. Тодор Чобанов обяви, че пазарната цена на имота е била 1,4 млн. лева. 

 

Сега предстои процедурата по придобиване от общината да бъде завършена. Реставрация на къщата ще започне през 2020 година. Намеренията на общината са къщата на Яворов да остане музей и ново място за литературни четения и изложби.

 

Къщата ще продължи да се стопанисва от Националния литературен музей, който в партньорство с общината ще продължи да предоставя експозицията на обществеността, да организира изложби, поетични четения и други, пише Чобанов. Според Фандъкова през следващата година ще се прави и ремонт и конструктивно укрепване на сградата. Къщата трябва да бъде укрепена, тъй като в момента стените ѝ поддават под излята в средата на ХХ век бетонна плоча.

 

 

Източник: Vesti.bg , Mediapool,   gospodari.com