Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Стопанка научи кучето си да "говори" по доста креативен начин
Стопанка научи кучето си да "говори" по доста креативен начин
По света
11-07-19
добавено
179
прегледа

Когато кучето ви лае нон-стоп, обикновено бихте искали да имате начин да го разберете, нали? Докато някои от звуците на кучетата може да са очевидни - молби за игра или да излязат навън, други са малко по-загадъчни.

 

Е, колкото и учудващо да е, една жена от Америка е усяла да направи невъзможното - обучила е кучето си Стела да говори.

 

За съжаление обаче, домашният ѝ любимец не говори наистина, а вместо това демонстрира нуждите си с помощта на звуково табло, върху което са разпределени различни бутони с различни думи.

 

 

 

 

Собственичката му Кристина Хънгър започнала да използва уникалния метод, когато кучето било само на осем седмици. Сега Стела вече е на 18 месеца и може да "казва" 29 думи и дори да ги подрежда в изречения.

 

„Изпитвам постоянно изумление и шок, защото всеки ден тя казва нещо по-невероятно от предния ден", каза Хънгър.

 

"Начинът, по който използва думите и ги комбинира, наистина е подобен на начина, по който говори 2-годишно дете. Често си мисля колко важни са кучетата за стопаните им и си представям колко по-дълбока ще бъде връзката между човека и кучето, ако можеха да си говорят", добави тя.

 

Не е изненадващо, че любимите думи на Стела са „разходка“ и „плаж“.

 

 

 

 

В своите публикации в Инстаграм, където Кристина споделя напредъка на кучето ѝ с нейните последователи, тя твърди, че Стела използва таблото по различен начин, когато е развълнувана и когато е спокойна.

 

„Днес, когато чу някакви шумове отвън и искаше да отиде да разследва, а аз ѝ казах, че оставаме вътре, Стела отговори, като "каза" 9 пъти "Вижте", а след това "Ела навън".  Тя очевидно беше по-нервна и "говорът ѝ" съответстваше на това. Всички звучим по различен начин от нормалното, когато сме под стрес, включително и Стела!", каза тя.

 

„Впечатлена съм, че Стела общува по този начин по време на различни състояния, а не само когато е спокойна. Това ми показва, че използването на думите от таблото става все по-автоматична реакция за нея. Подобно е на това, когато малко дете започва да използва говора си, за да комуникира по време на безсилие, вместо да плаче.

 

Това се случва, когато на малкото дете вече му е по-лесно да казва думи, а не когато все още се учи и му е необходима концентрация, за да говори", добави тя.

 

 

 

 

Наскоро Стела изненадала Кристина, когато стояла до вратата и скимтяла.

 

След като се разхождала неспокойно до вратата, кучето отишло до своето табло с думи и натиснало бутоните съответстващи на „Искам“, „Джейк“ „Елате„, комуникирайки, че иска партньорът на Кристина - Джейк да се прибере у дома. След около 15 минути Джейк се прибрал, а Стела натиснала бутона, съответстващ на „Щастие“.

 

Опитите на Кристина да усъвършенства уменията на домашния си любимец все още продължават и тя се надява да обогати речника на Стела в бъдеще, за да разбере колко точно думи и изречения може да "каже" тя.

 

 

Източник: LadBible