Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Стотици български превозвачи протестират пред европарламента в Брюксел
Стотици български превозвачи протестират пред европарламента в Брюксел
01-10-19
добавено
684
прегледа

Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу текстове в пакета "Мобилност 1". Демонстрацията, подкрепяна ентусиазирано от правителството и български евродепутати, е предвидена между 9 и 13 часа българско време на площад "Люксембург".

 

 

 

360 от превозвачите пристигнаха рано сутринта в белгийската столица с два чартърни полета от София, предаде БНР. Към тях се очаква да се присъединят над 100 техни колеги и съмишленици, които живеят в Брюксел, 260 румънски превозвачи и представители на полски, унгарски и литовски професионални сдружения. 10 камиона ще бъдат разположени и на площад "Сенкантенер".

 

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви миналата седмица, че за протеста са подготвени и "екзотични мероприятия", но не разкри какви.

 

 

Йордан Арабаджиев от Международния съюз на превозвачите уточни за БНР, че превозвачите от Румъния, Полша, Литва и Унгария ще бъдат разположени под арката на ЕП: "Ще бъдат обозначени с наши плакати, където ние ще кажем какво искаме. Пакетът да бъде отхвърлен - това за нас е най-добрият вариант".

 

 

Гласуването на спорните точки в транспортната комисия на ЕП е предвидено за около 11 часа българско време, но този вот не е решаващ. Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата по произход, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите.

 

 

Протестиращите настояват още шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина. Подготвяните рестрикции засягат най-много страните от периферията на ЕС, като България е найпотърпевша поради географското си положение, смятат те.

 

 

Министърът на транспорта Росен Желязков, който ще участва в заседанието на транспортната комисия, е на мнение, че би могло да отпадне изискването за връщането на камионите. Той обаче отново предупреди: "Балансът е крехък, така че заседанието на комисията ще бъде до известна степен индикативно за гласуването в пленарна зала. От друга страна, продължаваме да събираме подкрепата и да лобираме активно в наша полза".

 

 

Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) коментира: "За мен е важно по време на гласуването да успеем да се преборим поне по един от големите проблеми, които имаме - дали ще е връщането на шофьора, дали ще е връщането на камиона, дали ще е почивката в кабина, за да може на следващата стъпка в пленарна зала да имаме по-малко за решаване проблеми и да може да се фокусираме на по-малко места, което ще ни повиши шанса за успех. Изключително важно е, че българи, шофьори, превозвачи, евродепутати действаме като един. Мисля, че това ще окаже влияние. По тази тема този парламент - това е най-големият протест, който е виждал".

 

 

 

Българските евродепутати вече са внесли алтернативни текстове в транспортната комисия в ЕП, каза Новаков и обясни: "Те заличават тези протекциониски мерки. Всички текстове, които сме внесли, са в разрез с тези проблеми и отразяват позицията на българските превозвачи. Това е само първа от поредица крачки, които ще извървим. Следва гласуване в пленарна зала, на което отново ще имаме възможност да внасяме изменения и допълнения и да се борим за решаването на проблемите. За мен все още стои въпросът дали последната дума ще е на този парламент. Не виждам да остава време до края на мандата, за да бъдат довършени триалозите между ЕП, Комисията и Съвета и да гласуваме на второ четене. Струва ми се, че няма време и няма как да стане това, а и нямаме право. Мисля, че този парламент два пъти отхвърли този пакет и това е ясен сигнал, че той не е добър".

 

 

Андрей Новаков дори прогнозира, че битката била за бъдещето на ЕС: "Ако това се случи във вида, в който е предложено, това за мен е началото на края". Евродепутатът припомни декларираното от държавата, че ако вредни текстове минат през ЕП, тя е готова да сезира Съда на ЕС.

 

 

В София, пред френското посолство, младежи от ВМРО правят флашмоб в подкрепа на протеста на превозвачите. Те ще залепят стикери около френското посолство, на които пише "Спрете пакета "Мобилност", спасете свободния пазар". Протестът на превозвачите в Брюксел е съпътстван от висока обществена подкрепа у нас, показаха данни от експресно национално проучване на "Екзакта Рисърч Груп". Над 64% от анкетираните дават своята подкрепа за протеста.

 

Източник: Медиапул