Следва: Драстичен ск...

Стотици лекари искат наказание за доц. Атанас Мангъров

10 Юли 2020
0 10988

Повече от 200 лекари са подкрепили подписка с искане Българският лекарски съюз да санкционира доц. Атанас Мангъров за неколегиално, неетично и недопустимо поведение. Това съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Подписката е инициирана от д-р Сибила Маринова, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново, с отворено писмо до Етичната комисия на БЛС.

Борисов в любовен триъгълник с Мангъров и Мутафчийски (видео)

Ето какво гласи то:

„Уважаеми колеги, От месеци един господин, когото не мога да нарека лекар, говори неистини в публичното пространство, обижда колегите си, работещи на първа линия в борбата с COVID-19 и ги обвинява в измами и източване на НЗОК.

Атанас Мангъров първо каза, че няма болни от коронавирус, после каза, че те се самоизлекуват, с което се опита да заличи лишенията и часовете труд в предпазни костюми на всички медици, дните, прекарани в болниците без да виждат близките си, жертвите, които коронавирусът взе сред нашите колеги и стотиците заразени при изпълнение на професионалния си дълг лекари, медицински сестри и санитари. Открито призовава обществото да не спазва закона и правилата.

В наглостта си Атанас Мангъров стигна и по-далеч: написа и каза, че заразените и хоспитализациите нарастват, защото цената на пътеката е станала 1200 лв, с което директно обвини колегите си, че мамят и източват НЗОК.

Смятам, че нашето съсловие не трябва нито секунда повече да толерира поведението на Атанас Мангъров, което, не за първи път, е изключително неколегиално, неетично и абсолютно недопустимо!“

Доц. Мангъров и други лекари предизвикват щаба на диспут за предприетите мерки срещу Covid-19

Повод за писмото и подписката стана пост на доц. Атанас Мангъров във фейсбук профила му.

„09.07.2020: 240/4286=5,6%. В интензивните сектори са 29, в болниците – 498. Хоспитализираните ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лв. Ако вчера можеха да направят 1 000 000 теста щяха да открият 56 000 заразени“, написа той.

От ЦПЗП припомнят, че БЛС и НЗОК се споразумяха цената на клиничната пътека, по която се лекува COVID, да бъде увеличена двойно – от 618 лв. на 1200 лв., като новата цена трябва да влезе в сила от 1 август.

Предстои да бъде подписан Анекс към Националния рамков договор, в който освен цената на пътеката за коронавирус, са увеличени цените на всички клинични пътеки за инфекциозни заболявания. Това е третото им увеличения за последната една година.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции