<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91086" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха м...

Стотици престъпници са арестувани след хакване на кодиран месинджър на мафията (снимки)

08 Юни 2021
0 1429

Американски и австралийски спецагенции успяха да разбият приложение, използвано от престъпници, и прочетоха милиони криптирани съобщения, предаде Дневник. Това доведе до стотици арести на заподозрени фигури в организираната престъпност в 18 държави, съобщиха австралийските власти във вторник.

Руски хакери пуснаха откраднати поверителни данни на полицията във Вашингтон


Операция “Храброст” на австралийската полиция и Операция “Троянски щит” на Федералното бюро за разследвания на САЩ задържа заподозрени в Австралия, Азия, Южна Америка и Близкия изток, замесени в глобалната търговия с наркотици.


Това е едно от най-големите прониквания и поставяне под контрол на специализирана криптирана мрежа.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че операцията “нанесе тежък удар срещу организираната престъпност – не само в тази страна, но и тази, която ще отекне … по целия свят”.

Стотици престъпници са арестувани след хакване на кодиран месинджър на мафията (снимки)
Премиерът на Австралия Скот Морисън

“Това е важен момент в австралийската история на правоприлагането”, каза Морисън пред журналисти в Сидни.

Австралийският федерален комисар на полицията Рийс Кършоу заяви, че полицейските акции в 18 страни са заловили стотици заподозрени. Европол и ФБР заявиха в социалните мрежи, че ще проведат пресконференции по-късно във вторник.

Австралия съобщи, че е арестувала 224 души, включително членове на незаконни рокерски банди, докато Нова Зеландия заяви, че е задържала 35 души.

Стотици престъпници са арестувани след хакване на кодиран месинджър на мафията (снимки)
Снимка: Reuters

В рамките на операцията, замислена от австралийската полиция и ФБР през 2018 г., служители в САЩ поеха контрола над приложението за съобщения An0m, използвано от мрежите за организирана престъпност.

Когато австралийска фигура от подземния свят започна да разпространява сред своите сътрудници персонализирани телефони, съдържащи приложението, като сигурно средство за комуникация, полицията започна да следи техните съобщения. Бандите смятаха, че системата е защитена, тъй като телефоните нямат други възможности – не са заредени функции на глас или камера – и приложението е криптирано.

“Бяхме в задните джобове на организираната престъпност”, каза Кершоу на същия брифинг за медиите. “Всичко, за което те говорят, е наркотици, насилие, удари помежду им, невинни хора, които ще бъдат убити.” Съобщенията бяха нагли и нямаше дори опит да се скрие зад какъвто и да е код, каза той.

Кършоу каза, че австралийската фигура от подземния свят, която се е укрила от страната, “по същество е създала свои колеги”, като е разпространила телефоните и полицията го е набелязала. “Колкото по-скоро се предаде, толкова по-добре за него и семейството му”, каза той.

Заговор за убийство, за който властите научават, е включвал планове за нападение на кафене с картечница, планирано е било и избиването на петчленно семейство. Властите заявиха, че са успели да предотвратят тези престъпления.

Стотици престъпници са арестувани след хакване на кодиран месинджър на мафията (снимки)

Изпълнявайки най-големия брой заповеди за издирване в Австралия за един ден, в понеделник полицията иззе 104 огнестрелни оръжия, включително военна снайперска пушка, както и почти 45 милиона долара в брой. Около 7 милиона долара бяха открити в един сейф, заровен под градински навес в предградие на Сидни.

Общо са повдигнати 525 обвинения, но властите очакват повече през следващите седмици.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции