Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Стотици температурни рекорди са счупени през това лято (графики)
Стотици температурни рекорди са счупени през това лято (графики)
По света
10-09-19
добавено
1048
прегледа

Почти 400 рекорда за най-високи температури в историята са били записани в северното полукълбо през лятото, показва анализ, цитиран от ВВС.

 

Рекордите са счупени в 29 държави за периода от 1 май до 30 август тази година. Една трета от високите температури са в Германия, следвана от Франция и Холандия.

 

Анализът е извършен от базирания в Калифорния климатичен институт Berkeley Earth. 

 

ИСКАТ ЛИ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ ДА СПРАТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ?

 

 

 

 

През лятото имаше 1200 случая на места в северното полукълбо, които отбелязаха най-горещите си дни, отколкото някога са имали в дадения месец. Данните включват измервания от метеорологичните станции в северното полукълбо, които са имали поне 40 години наблюдения.

 

 

 

 

Някои от тези данни все още не са подложени на официален преглед от метеорологичните агенции. 


Топлинните вълни в Европа през юни и юли подобриха редица местни и национални рекорди. Франция определи постоянно висока температура от 46 °C, докато Великобритания, Белгия, Германия, Люксембург и Холандия също отчетоха нови максимуми.

 

 

 

 

Степента на горещина на континента е ясно видима, когато се гледа разбивка за времето, когато са били счупени най-много температурни рекорди. В края на юли в редица европейски страни, включително Великобритания, са отчели исторически рекорди.

 

 

 

 

На други места в САЩ бяха счупени повече от 30 рекорда, сочат данните. В Япония, където 11 души загинаха в резултат на лятната гореща вълна, бяха надминати 10 рекорда.

 

Нарастващият брой на рекордно високите температури са част от дългосрочната тенденция на глобалното затопляне, посочват учените.

 

 

 

Източник: ВВС