Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Стоян Мавродиев сам се е назначил за директор със заплатата от 36 000 лв. на месец
Стоян Мавродиев сам се е назначил за директор със заплатата от 36 000 лв. на месец
11-09-19
добавено
10286
прегледа

Изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е получавал заплата за пост, на който сам се е назначил. Това става ясно от разследване на в. „Капитал“, цитирано от Свободна Европа.

 

 

Мавродиев е бивш председател на Комисията по финансов надзор (КФН), а ББР оглавява през септември 2017 г.

 

 

В едно от първите заседания на новия управителен съвет (в състав Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров и Илия Кирчев) е взето решение да се установят промени в двете 100% дъщерни дружества на ББР.

 

 

За председател на съвета на директорите на "Микрофинансираща институция Джобс" е избран Румен Митров, а за заместник-председател Николай Димитров. Председател на съвета на директорите на "Национален гаранционен фонд" пък става Стоян Мавродиев.

 

 

На 24 август 2018 г. е учреден "Фонд за капиталови инвестиции", в което акционери стават ББР и Национален гаранционен фонд. На учредителното събрание присъстват и то се ръководи от Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Те участват в решението за избиране на съвет на директорите на "Фонд за капиталови инвестиции" в същия състав: Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров.

 

 

В същия ден новосъздаденият съвет на директорите избира Стоян Мавродиев за изпълнителен директор. Отново в същия ден на заседание на управителния съвет на ББР същите три лица одобряват избора на Стоян Мавродиев за изпълнителен директор, пише „Капитал“. Тази операция се повтаря още два пъти на 3 март 2019 г., когато в рамките на часове в различни заседания на борда на банката са създадени "ББР лизинг" и "ББР факторинг“.

 

 

В периода за 2018 г. Стоян Мавродиев е получил 434 547 лв. трудови доходи, което е малко над 36 хил. лв. месечно или повече, отколкото получават президентът, премиерът и управителят на БНБ, взети заедно, пише „Капитал“.

 

 

Източник: Свободна Европа