<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76821" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицаите из...

Страните от Европейския съюз ще получат едновременно ваксините срещу Covid-19

30 Октомври 2020
1 1705

Държавите-членки на Европейския съюз ще получат едновременно ваксини срещу Covid-19, това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на европейските държавни и правителствени ръководители, предаде Дневник.

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Тя допълни, че до края на годината се очаква комисията да предложи общ формуляр за пътуващите, на чиято основа да бъдат проследявани заразените. По нейните думи 22 държави от ЕС до края на ноември ще разполагат с приложения за проследяване чрез мобилни устройства и настоя възможно най-бързо тези данни да бъдат свързани.

Фон дер Лайен призова за обмен в реално време на изчерпателни данни за развитието на епидемията в ЕС. Тя добави, че ще бъдат свиквани общи заседания на националните и на общоевропейските експерти за обмен на опит в борбата с новото заболяване, за да се избегнат противоречивите послания към гражданите.

Председателят на ЕК настоя за по-скорошно взаимно признаване на резултатите от изследванията, както и за бързо изготвяне на националните планове за ваксиниране.

Шарл Мишел. Снимка: Council of the European Union

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че повечето държави в ЕС връщат ограниченията срещу разпространението на болестта. По неговите думи ЕС обсъжда уеднаквяване на условията за налагане на карантина. Мишел настоя за европейска стратегия за противодействие на дезинформацията за ваксините.

По повод същата видеоконферентна връзка премиерът Бойко Борисов е настоял за решение на ниво ЕС, което да дава имунитет от прокурорско разследване при покупката на ваксини за коронавирус.

Бойко Борисов иска имунитет от прокурорско разследване за ваксините за Covid-19 (видео)

Борисов посочи, че има “много лош опит” с някогашния министър на здравеопазването Петър Москов. По негово време у нас бяха внесени ваксини от Турция, но след това Москов бе обвинен от прокуратурата и все още е подсъдим.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции