<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Завишени цен...

Строят хотелски комплекс и върху дюните в “Аркутино”?

09 Юли 2020
0 1097

Още два имота в местнотстта “Аркутино”, на границата на общините Созопол и Приморско, са с одобрени Подробни устройствени планове, които предвиждат строителство на обществени сгради, хотели и ваканционeн комплекс на морския бряг, сочи проверка на “Дневник”.

Терените, които имат обща граница, са с размер надхвърлящ 550 дка и се намират южно от нос Бутамята, който разделя плажовете Алепу и Аркутино. Единият от имотите е в землището на община Созопол, а вторият – на Приморско.

Скандално: 23 нови строежа са предвидени в защитената зона “Алепу” (видео и снимки)

От изданието обясняват, че първият имот граничи на север с ваканционния комплекс “Св. Тома”, изграден на нос Бутамята от “Главболгарстрой”. През 2012 г. бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи е одобрил за него Подробен устройствен план (ПУП), който разрешава строителство на “сгради за курорт и допълващи дейности” на площ от над 300 дк. до морето. По права линия имотът е само на около 250 м. от строящата се в момента “подпорна стена” с асансьори в местността “Алепу”. Теренът е същият, в който се намира недовършената бетонна конструкция на т.нар. “дом за талантливи деца”, чието строителство е започнало през 80-те години на м.в.

Топ 5 причини да изберем родното Черноморие това лято (Коментарът на “Господарите”)

Одобреният през 2012 г. от Рейзи Подробен устройствен план е вкарал в частния терен и единственият асфалтов път между нос Бутамята и плажа на Аркутино.

Имотът, в който се намира изоставеният "лагер за талантливи деца"
Имотът, в който се намира изоставеният “лагер за талантливи деца”

Според данните, отразени в Имотния регистър, в момента собственик на терена е едноличното акционерно дружество “Аркутино”. Данни от архива на Търговския регистър показват, че при създаването му през 2005 г. то е 100% собственост пак на “Главболгарстрой”.

Само два месеца по-късно обаче започва неговото прехвърляне през няколко офшорни дружества, като последното от тях е “Икериа лимитид” с регистрация в Обединените арабски емирства.

Документи, публикувани в онлайн платформата “Архиви за природа” показва, че през 1995 г. имотът в Аркутино е бил предоставен на все още държавното по това време еднолично акционерно дружество “Главболгарстрой” от тогавашния министър на териториалното развитие и строителството Веселин Благоев. Той на практика дарява терена на държавна строителна компания с мотива, че тя е единствената, която има потенциала да доизгради изоставения “дом за талантливи деца”. Срещу това “Главболгарстрой” е поела ангажимента безвъзмездно да ремонтира и модернизира Националния детски комплекс в с. Равда. Но скоро след дарението дружеството е приватизирано.

В непосредствена близост до крайморския имот, дарен от правителството на Жан Виденов през 1995 г., се намира и още един, който също се оказва собственост на “Аркутино” ЕАД. Той попада в землището на община Приморско и е с размер около 254 дка. Според отразеното в Кадастъра имотът е изцяло разположен върху дюни, а близо 90% от площта му се припокрива с очертанията на морския плаж Аркутино, който според действащото в момента законодателство би трябвало да е изключителна държавна собственост. Въпреки това определеният за терена начин на трайно ползване е “за друг обществен обект, комплекс”. Това звучи изненадвващо и по още една причина – целият терен попада в зона от екологичната мрежа Натура 2000.

Теренът на "Аркутино"ЕАД в едноименната местност.
Теренът на “Аркутино”ЕАД в едноименната местност.

Стряскащи сателитни кадри сравняват дивите ни плажове преди с бетона на първа линия сега (видео и снимки)

А във видеото по-горе можете да си припомните зловещите снимки, които сравняват дивите ни някога плажове с бетона на първа линия сега.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции