<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96224" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН: Северна ...

Стряскащ доклад на ООН: Ефектите от климатичните промени вече са “необратими”

09 Август 2021
0 535

През последните години светът е свидетел на рекордни температури, бушуващи горски пожари и опустошителни наводнения. Според учени голям процент от екстремните метеорологични условия се дължи на вредното въздействие на човечеството. На този фон днес бе публикуван най-мащабният доклад за изменението на климата в света, изготвен от Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC).

Човешката дейност променя по „безпрецедентен начин“ климата на Земята, а някои ефекти от изменението му вече са необратими. Това обявиха учените от Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), които публикуваха мащабно проучване за климата, зад което стои ООН.

Стряскащ доклад на ООН: Ефектите от климатичните промени вече са &#8220;необратими&#8221;

Според обобщените данни – през следващите две десетилетия температурите най-вероятно ще се повишат с повече от 1,5 градуса по Целзий над нормата, заложена в Парижкото споразумение от 2015, а това ще доведе до „много опустошения и екстремни метеорологични условия“. Подобен сценарий може да се избегне само с „бързи, стремителни и продължителни съкращения на емисиите на парникови газове“.

Изследването е публикувано в момент, в който редица пожари нанесоха щети и доведоха до жертви в България, Гърция и Турция, а същото важи за някои части на САЩ като Калифорния.

Документът е съставен от 42 страници и излиза три месеца преди ключовата световна среща за климата в Глазгоу, известна като COP26.

Стряскащ доклад на ООН: Ефектите от климатичните промени вече са &#8220;необратими&#8221;

„Днешният доклад на IPCC е червен код за човечеството“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. „Ако сега обединим силите си, можем да парираме климатичната катастрофа. Но както се посочва в документа, няма време за отлагане и място за извинения. Разчитам на правителствените лидери да постигнат успех на срещата COP26“.

Горещини, бури, наводнения: над един милион убити по света

В доклада пише, че е „недвусмислено, че човешката намеса е довела до по-голямо затопляне на атмосферата, океаните и земната повърхност“. Авторите посочват, че температурата на повърхността от 1970 досега се е повишила много по-бързо в сравнение с всеки един друг 50-годишен период през последните две хилядолетия.

Стряскащ доклад на ООН: Ефектите от климатичните промени вече са &#8220;необратими&#8221;

Според проучването – тя е била с 1,09 градуса по Целзий по-висока между 2011 и 2020 в сравнение с периода 1850-1900 г. Последните пет години са били най-горещите на Земята от 1850 насам, а темпът на повишаване на нивото на моретата и океаните за този период се е увеличил почти тройно в сравнение с 1901-1971 г.

Човешката дейност е виновна на 90% за глобалното разтопяване на ледниците от 90-те години насам. Докладът посочва още, че горещите вълни са станали много по-често явление и са много по-опасни от 1950 г. насам, докато „студените събития“ са се превърнали в по-голяма рядкост и са по-малко фатални.

Учените съобщават, че океаните ще продължат да се затоплят и да увеличават киселинността си. Планините и полярните ледници ще продължат да се разтапят още десетилетия или векове наред. „Последиците ще стават все по-лоши с всяко малко увеличение на температурите“, казва проф. Ед Хоукинс от Университета в Рединг, който е един от авторите на доклада. „За много от тези последствия няма връщане назад“.

Той визира топенето на ледниците и повишаването на морското равнище. Не може да се изключи увеличаване на нивото на големите водни басейни с около 2 м до края на века, както и с 5 м до 2150 г. Подобни сценарии ще заплашат милиони хора в крайбрежните райони, предизвиквайки множество наводнения до 2100 г.

Стряскащ доклад на ООН: Ефектите от климатичните промени вече са &#8220;необратими&#8221;

Една от ключовите точки в документа на ООН е очакваното повишение на температурите и какво значи то за безопасността на човечеството. Почти всяка една нация се съгласи с целите на Парижкото споразумение, което трябва да задържи покачването на температурите с под 2 градуса по Целзий до края на века, а след това да го държи до под 1,5 градуса ръст. Според учените – и двете цели ще бъдат нарушени, освен ако не се предприемат огромни съкращения на въглеродните емисии.

„Ще наблюдаваме още по-интензивни и по-чести горещи вълни“, казва друг от авторите – д-р Фридерике Ото от Оксфордския университет.

Учените все пак изразяват оптимизъм, че ако вредните емисии се съкратят наполовина до 2030 г. и достигнем до въглеродна неутралност в средата на века, можем да спрем и евентуално да преобърнем процеса на покачване на температурите. 

Д-р Ото казва, че „не сме напълно обречени“. Почти веднага след евентуално преустановяване на вредните емисии, затоплянето ще спре и температурите ще се стабилизират в рамките на няколко десетилетия. Някои ефекти обаче – като повишаването на морското равнище – ще останат необратими в продължение на векове, отчита докладът на IPCC.

Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) е част от ООН и е създадена през 1988 г. с цел оценка на климатичните промени. Тя предоставя на правителствата научно обоснована информация по темата, която да бъде превърната в политики срещу глобалното затопляне.

Първият доклад на групата за климата бе представен през 1992 г. Това е шестият им подобен документ, като засега е публикувана само първата му част.

Източник: IPCC, превод: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции