Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Студенти от художествената академия даряват стипендии за заплати на преподавателите
Студенти от художествената академия даряват стипендии за заплати на преподавателите
У нас
12-15-19
добавено
1171
прегледа

Финнасовата криза в Националната художествена академия, която стана причина за протести на преподаватели и студенти и доведе до оставката на ректора проф. Николай Драчев, провокира на бял свят да излязат дълго премълчавани абсурдни ситуации в Академията, пише "Площад Славейков".

 

Според професор Виктор Паунов, преподавател, член на Академичния съвет на НХА и бивш зам.-ректор, ситуацията с липсите на финанси на пръв поглед е необяснима. Според достъпната за всички документация, НХА се е движила изцяло в рамките на бюджета. Няма видими причини за липсите. (Липсващата сума не е уточнена. В НХА се говори за недостиг от 300 хил. до 2 млн. лв.)

 

Иначе всички плащания на Академията минават през централизираната система на Министерство на финансите, а в данните от тази система всичко е по правилата. Това гарантира по принцип пълна прозрачност при разходването на средства.

 

НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ Е ПРЕД ФАЛИТ

 

Бюджетните приходи се разпределят в четири пера – издръжка на НХА, студентски стипендии, художествено-творческа дейност и капиталови разходи. Законът забранява смесването на средствата по отделните пера. Допълнителните приходи от такси, наеми и други извън държавния бюджет, са немалка сума, но тя не е ключова за оцеляването на НХА и не е определяща за заплатите на преподавателите.

 

Доц. Робърт Цанев пък посочва, че преди заседанието на Контролната комисия към Академичния съвет във вторник не може да се каже нищо. Очаква се тогава да бъдат разгледани документите и комисията да излезе със становище.

 

РЕКТОРЪТ НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА

 

Междувременно проф. Паунов припомня, че през 2018 г. неправомерно са били изхарчени парите за студентските стипендии. Одит от Министерството на образованието е потвърдил нецелесъобразното им изразходване, а и досега тези пари не са разплатени. Предстои да бъдат санкционирани служителите, които са го допуснали.

 

Това, разбира се, не е достатъчно за решаване на проблема – стипендиите трябва да бъдат платени на студентите, макар и със закъснение. Сега обаче, когато възникна финансовият колапс, студентите са предложили старите неразплатени стипендии да бъдат пренасочени към фонд „Работна заплата“, за да има пари за преподавателите.

 

Според Паунов, проблемите на НХА не са въпрос на злонамереност от страна на ръководството. По-скоро става дума за липса на мениджърски умения. Не е ясно защо счетоводството на Академията не е сигнализирало при първите данни за преразход.

 

Преподаватели говорят за редица още административни нарушения във вуза. Рано е да се каже дали прокуратурата ще има работа в НХА, но такава вероятност все пак съществува.

 

 

Източник: "Площад Славейков"