Следва: “По-сериозно...

Студенти се включиха в протеста с искания за оставка на правителството и главния прокурор (видео и снимки)

15 Октомври 2020
1 583

Студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и техни колеги от други висши учебни заведения се събраха на протест в с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Демонстрацията започна пред Ректората на Софийския университет в 7.30 сутринта на 99-ия ден на антиправителствените протести в България, предаде Свободна Европа.

„За момента единственото нещо, което ни събира, е непоносимостта, недоверието меко казано и дори отвратеността от всички гафове, които се случиха през последните месеци. Отношението им, епитетите, с които ни наричат дори… Искаме да покажем, че сме много далеч от това и да дадем едно своеoбразно начало на студентските протести“, разказа Николай Йорданов, студент по право.

Студенти участват в антиправителствените протести, започнали през юли, от първите им дни, но досега не се беше провеждала акция само на учещи във висши учебни заведения.

“Всеки един от тези хора е на площада от първия ден. Българските студенти бяха движеща сила в началото на протестите, в средата им и сега в последния им стадий. Решихме, че след 100 дни неуспешни протести ще покажем, че ние като съсловие не искаме това правителство и най-вече този главен прокурор“, добави Волен Вучков, също студент по право в СУ.

Охранители бутат и блъскат в морето бившият правосъден министър Христо Иванов (видео)

Протестите започнаха след акцията на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов на плажа край летния сарай на Ахмед Доган на Росенец на 7 юли и последващото нахлуване на прокуратурата в президентството на 9 юли. Те се провеждат от 99 дни и в тях се включват жители на различни градове в България, както и българи, живеещи в чужбина. Основните искания са две – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции