<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95976" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От Барбадос, ...

СУ започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев след три подадени синала

05 Август 2021
0 1707

До ректора на Софийския университет са подадени три сигнала по случая със съмненията за плагиатство от страна на д-р Петър Илиев.

СУ започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев след три подадени синала

Новината за проверката е била потвърдена от пресцентъра на СУ пред Mediapool. Доц. Наталия Киселова, чийто труд се твърди, че е плагиатстван, отказа коментар.

Във видеото горе можете да видите гостуването на Петър Илиев в “Студио Х” по 7/8 ТВ през декември 2020 г.

В СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав.

Неофициално се твърди, че в средите на Юридическия факултет за случая се знае отдавна. Досега не е правена официална проверка, за да се запази имиджа на катедрата по конституционно право.

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатските права на Илиев.

Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс. За целта трябва да се внесе тъжба в съда от засегнатото лице. В този случай това не е направено в законовия срок от 2 години.

Разследване на фейсбук групата “Правна лудост”, в която членуват студенти по право, разкри, че книга на Илиев от 2015 г. съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на работещата също в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова.

От Барбадос, през БСП до МВР – защо Петър Илиев е толкова важен за “Има такъв народ”?

Съмненията на студентите за плагиатство спрямо адв. Петър Илиев са свързани с книгата му “Компетенцията на Народното събрание”, издадена от “Нова звезда” през 2015 г.

Първите неофициални информации, които свързаха адв. Илиев с книгата на Киселова, излязоха миналия петък, тогава името на Илев беше спрягано (от медии и депуати) за премиер на “Има такъв народ”, но накрая изненадващо бе издигнат Пламен Николов.

Петър Илиев е номинацията за премиер на „Има такъв народ“?

ИТН отрече да е обсъждала номинацията на Петър Илиев за премиер, но адвоката беше номиниран за вътрешен министър.

СУ започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев след три подадени синала

Той беше предложението за правосъден министър в оттегления проектокабинет, който Слави Трифонов представи на 12 юли с премиер Николай Василев.

Източник: Mediapool

Видео: Студио Х, 7/8 ТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции