<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74613" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Амеба, която ...

Схватката Тръмп – Байдън: титаничен сблъсък без титани

30 Септември 2020
0 506

Този първи пряк дебат между двамата основни претенденти за Белия дом Тръмп и Байдън се очакваше с огромен интерес. Но много бързо той се превърна в словесна битка между двамата и хаотична размяна на нападки и обвинения, пише Дойче веле.

Доналд Тръмп и Джо Байдън се срещнаха в първия телевизионен дебат преди президентските избори в САЩ на 3 ноември. Сред основните теми бяха Ковид-19, икономиката, Върховният съд на САЩ и расовото напрежение в страната. Дебатът беше белязан от често надприказване, тъй като Тръмп очевидно беше забравил, че двамата са се договорили да оставят опонента да се изкаже, посочва ARD.

Тръмп нападаше, Байдън избра да го игнорира

Очевидно Тръмп не се беше подготвил за дебата и разчиташе на своята спонтанност и агресивност. Равносметката за първия му мандат в резюме звучи така: той е успял да създаде “най-великата икономика на всички времена”, но за съжаление една пандемия се е изпречила на пътя му. Като цяло виновен е Китай. Типично в негов стил Тръмп не се осланяше на аргументите, той се опитваше да изненада съперника си и да го злепостави. По същия начин реагираше и спрямо водещия Крис Уолас. Когато Уолас му вземаше думата, Тръмп изглеждаше обиден. Американският президент се държеше сякаш за първи път се кандидатира за поста. Поведението му със сигурност не беше държавническо.

Снимка: Reuters

Вицепрезидентът в периода 2009-2017 Джо Байдън се яви на сцената подготвен. Той не искаше да допуска Тръмп да го провокира. Често Байдън се обръщаше директно към камерата. “Хора, той изобщо не знае какво говори”, заяви кандидатът на демократите. Стратегията му беше да говори на зрителите и по този начин да ги включи като съюзници в спора с грубиянина на сцената, който постоянно го прекъсва. Но Байдън си позволи да нарече Тръмп “клоун” и “лъжец” и да попита “няма ли да млъкнеш?”, което е отблъснало публиката, според кореспондентката на ARD Катрин Бранд.

Демократите бяха притеснени за този дебат. Най-вече дали 77-годишният им кандидат ще издържи по време на тези 94 минути. Защото по време на дебатите за номинацията на Демократическата партия той понякога изглеждаше разсеян и объркан преди да успее да се концентрира и аргументира. Тръмп дори предположи, че Байдън използва субстанции за целта и настоя за тест за наркотици. Този път вицепрезидентът на Барак Обама изглежда фокусиран и далеч по-свеж от три години по-младия Тръмп, чието лице често се зачервяваше и блестеше.

Задълбоченият дебат се оказа невъзможен

Тръмп отрече обвиненията, че цели да отнеме на жените правото на аборт и това е една от причините толкова бързо да предложи нов консервативен съдия във Върховния съд на мястото на починалата този месец Рут Бейдър Гинсбърг. Никой не знае какво ще се случи по въпроса с абортите, заяви той.

От своя страна Доналд Тръмп обвини Байдън, че иска да наложи “социалистическата медицина” като разшири обхвата на здравната реформа, приета по времето на Обама, както и че лявото крило в Демократическата партия ще го “доминира”. Байдън отвърна, че в момента той представлява Демократическата партия и че политическата програма е тази, с която той е съгласен. Американският президент не обясни какъв е неговият план за здравната система в страната. Той не потвърди, че човешката дейност влияе на климатичните промени и отклони темата, когато поискаха от него да се дистанцира от крайнодесни и расистки групи.

Макар да изрази мнение по основни теми като данъчната политика, икономиката и здравеопазването, Джо Байдън също не получи възможност да развие идеите си. От една страна, защото беше постоянно прекъсван от Тръмп, от друга – защото и водещият не прояви особен интерес да обсъждат въпросите в детайли.

Има ли победител?

И докато Джо Байдън гарантира, че ще уважи резултата от изборите, ако загуби, Тръмп отново намекна, че на предстоящия вот очаква злоупотреби. Последователите на Байдън са останали доволни от неговото послание, че е зрелият човек в стаята. Гласоподавателите на Тръмп пък със сигурност са се зарадвали на агресивното му поведение. Или както каза една телевизионна водеща: След този дебат всеки има нужда от питие, макар и по различни причини.

Източник: Дойче веле

Снимка на корицата: CNBS

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции