<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84688" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицията в А...

Схема за отчитане на купен вот с оранжеви маски заподозряха на изборите за кмет в Мъглиж (видео)

01 Март 2021
0 8131

На опашката пред избирателните секции в училище „Гео Милев“ в Мъглиж, където вчера се проведоха частични избори за кмет, много от желаещите да гласуват са били с чисто нови оранжеви маски в ръце, сигнализират от местната медия MG Presstv.

Според колегите всчики те видимо са получили предпазните средства току-що – носят ги в ръката си на влизане в двора на училището, а маските са чисто нови и напълно еднакви. А след като гласуват на излизане от двора ги подават на млада жена, която ги прибира в найлонова торба. Жената стои до оградата на училището, всички гласували задължително ѝ предават маските, получени преди да влязат.

Снимка: bTV

Болшинството от гласоподавателите в тези секции са роми. Според мъглижани, пожелали анонимност, това е схема за купуване на гласове – получаваш на входа маска, гласуваш за определен кандидат, а после отчиташ маската.

Частичният вот за кмет в Мъглиж се наложи, заради преждевременната и внезапна смърт на избрания за кмет на последните местни избори през 2019 г.

Днес вече стана ясно, че победа на първи тур в Мъглиж взима Душо Гавазов от ГЕРБ срещу кандидатите от БСП и „Демократична България“, пише bTV. Социалистите обаче оспориха вота, според тях кметското място в Мъглиж е „узурпирано“.

“Цяла България видя как ГЕРБ победи вчера на частичните местни избори в Мъглиж – с безпардонни и неприкрити манипулации. С употребата на хора и купуването на гласовете им“, пише в позицията на БСП и се отправя призив за към останалите партии за обединение и оспорване на резултатите.

Мая Манолова пък определи случая като „Мъглижгейт“ и изрази съмнения, че ГЕРБ използва схемата като репетиция за предстоящите парламентарни избори на 4 април и се възползва от пандемията, за да вкара в употреба маски.

“След като от ГЕРБ се хвалят с тази изборна победа, означава, че те признават, че са автори на нова изборна измама”, каза тя на брифинг пред медиите.

Според лидера на „Изправи се.БГ“ – в Мъглиж е бил задържан мъж след подадени сигнали за нередности. Тя твърди, че по неофициална информация той е съпруг на общинска съветничка от ГЕРБ.

Прокуратурата е започнала проверка по случая.

Източници: MG Presstv, bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции