<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103772" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хотелиери ис...

Схема с фалшиви Covid-19 сертификати: документът струва 500 лева (видео)

16 Октомври 2021
0 1171

Мрежа за издаване на сертификати с невярно съдържание за ваксинация срещу Covid-19 беше разбита от полицията. Документите с невярно съдържание са издавани от медицински център в Кюстендил. Продавани са във Велико Търново, цената им е била 500 лева.

Хотелиери искат СПА почивката на ваксинираните да се плаща от държавата

Схема с фалшиви Covid-19 сертификати: документът струва 500 лева (видео)

Четирима души са задържани. Всички те са от Велико Търново. Към момента няма информация за задържани от Кюстендил. В Медицинския център, разположен в партера на болницата в Кюстендил, са издавани сертификати с невярно съдържание. Цял ден вчера разследващите проверявали документите с отразени ваксинации, които реално не са направени на хората. Всички те са подписани с електронния подпис на управителя на Медицинския център. Достъп до този подпис са имали и други хора – кой от тях е злоупотребил, предстои да разберем.

Разследващите попадат на схемата, след като в болница във Велико Търново са приети няколко болни в тежко състояние, но по документи ваксинирани – в Кюстендил. Единият от тях разказва на лекаря, че си е купил сертификата срещу 500 лева, за да отиде на почивка през лятото. От лечебното заведение решават да уведомят полицията, а пациентът посочва от кого точно се е снабдил с документа. Така на 13 октомври полицай под прикритие си поръчва нов сертификат.

“За изключително кратко време са установени поне четири лица, които си предавали последователно личните данни, респективно обратно сертификатите, за да достигнат до крайните потребители в кавички или клиенти, и съответно са получавали заплащане за това”, обясни говорителят на районната прокуратура във Велико Търново Тотко Тотев.

Разследващите установяват, че сертификатите с невярно съдържание се издават от един лекар, който работи в Медицинския център в Кюстендил. Клиентите дори не ходели до там, а той вписвал личните им данни в единната информационна система.

“Което е наложило извършване на действия по разследването по делегация в Медицински център в гр. Кюстендил”, допълни Тотев.

За момента има доказателства за поне седем “клиенти”, които са си купили сертификати. За тях в Медицинския център в Кюстендил не са открити Декларации за информирано съгласие, които се попълват задължително преди ваксинация. Лекарят от Кюстендил през приложение “Телеграм” изпращал номерата на ваксините на посредниците от Велико Търново, за да може “клиентите” им да си изтеглят сертификата.

“Някои от установените клиенти вече се намират извън пределите на Република България”, каза говорителят на прокуратурата.

Близки до разследването разкриха, че списъци с клиенти са открити в домовете на четиримата задържани в Търново, а тефтер със счетоводство – в лекарски кабинет в Кюстендил.

“Досъдебното производство е образувано за съставяне на официален документ с невярно съдържание, който съдържа регистрационни данни”, обясни районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов.

При доказване на вина задържаните могат да получат наказание до 8 години затвор.

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции